Dijksma wil geen verdere maatregelen tegen ganzen bij Schiphol

Met dank overgenomen van J. (Johan) Houwers i, gepubliceerd op donderdag 4 juli 2013.

Bron: Boerderij.nl link

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil vooralsnog geen verdere maatregelen nemen tegen de overlast van ganzen bij Schiphol.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Met maar liefst vier verschillende moties vroegen Kamerleden om meer maatregelen te nemen tegen de overlast van ganzen rondom de luchthaven.

Dijksma zegt dat er al veel maatregelen worden genomen tegen de ganzenoverlast bij Schiphol. Het beperken van de teeltkeuze voor boeren rondom Schiphol, zoals de Partij voor de Dieren wil, gaat Dijksma veel te ver. Ook wil ze het gebied rondom Schiphol niet anders gaan inrichten. Wel wil ze de gans-aantrekkelijkheid van het gebied verminderen. “Maar dat gebeurt al. Dat is onderdeel van het beleid rondom Schiphol”, zegt Dijksma. Een totale herinrichting van het gebied tot een afstand van 13 kilometer rondom de luchthaven, zoals SP-Kamerlid Henk van Gerven voor stelt, is volgens Dijksma onuitvoerbaar. Een voorstel van VVD-Kamerlid Johan Houwers, waarin hij vraagt om te kijken of elektrogolven en het Robin Radar Systeem ook bij draagt aan het terugdringen van de ganzenpopulatie, past volgens Dijksma wel bij het huidige beleid.

De staatssecretaris wijst ook de motie van Marianne Thieme (PvdD) af waarin ze vraagt om de jacht op vossen niet langer toe te staan. “Provincies kunnen besluiten of er op vossen gejaagd mag worden of niet. De vos heeft invloed op het broedsucces van de gans, maar helaas is de vos niet selectief. Hij is ook schadelijk voor bijvoorbeeld weidevogels. Bovendien betekent een vrijstelling voor de jacht op vossen niet automatisch betekent dat er overal op vossen wordt geschoten”, zegt Dijksma.