Commissievoorzitter Barroso laat kansen liggen

Met dank overgenomen van M. (Thijs) BermanĀ i, gepubliceerd op woensdag 11 september 2013, 2:36.
Commissievoorzitter Barroso laat kansen liggen
Bron: Blog Thijs Berman

Voorzitter van de Europese Commissie Barroso heeft vanochtend tijdens de Staat van de Unie grote kansen laten liggen: in zijn toespraak kwam hij niet door de Brusselse bubbel heen.

Het vertrouwen in de Europese samenwerking zit weer in de lift. Maar het vertrouwen kan pas echt groeien als investeren in werkgelegenheid net zo hard wordt opgelegd als de normen voor overheidstekorten. Pas dan krijgen mensen weer het gevoel dat de EU er voor hen is, en ook van hen is. Dat ontbrak in de speech van Barroso vanmorgen. Werkloosheid werd nu en dan genoemd, maar het besef van wat de gevolgen van de jeugdwerkloosheid in Europa zijn leek nauwelijks aanwezig. De urgentie ontbrak, terwijl er een verloren generatie dreigt te ontstaan in vele lidstaten.

Ook met een bescheiden begroting kan de EU verschil maken: door de begroting maximaal in te zetten op werkgelegenheid, en door samen met nationale en lokale overheden en bedrijven werkloze jongeren aan een stage te helpen, een opleiding of een werkplek. Het blijft nu bij boterzachte afspraken.

We hebben een economisch Europa, een financieel Europa, maar waar blijft het sociale Europa? Die vraag bleef vanmorgen onbeantwoord. Dat wordt dus de inzet van de Europese verkiezingen: we hebben een Europees parlement nodig dat die urgentie met alle kracht naar voren brengt.

Photo: Europees Parlement