Europese toezichthouder moet slechte banken kunnen sluiten

Met dank overgenomen van M. (Thijs) Berman i, gepubliceerd op donderdag 12 september 2013, 2:51.
Europese toezichthouder moet slechte banken kunnen sluiten
Bron: Blog Thijs Berman

Het Europees parlement heeft vandaag ingestemd met de oprichting van een toezichthouder op de banken in de eurozone. Met de instelling van een Europese toezichthouder is een eerste stap gezet naar meer controle op de internationale financiële sector. Maar toezicht kan niet zonder een stok achter de deur, we moeten nu hard werken aan instrumenten voor de toezichthouder om banken die slecht presteren te kunnen sluiten.

Op dit moment lopen er nog steeds onderhandelingen over een Europees afwikkelingsmechanisme, dat ervoor moet zorgen dat systeembanken ook daadwerkelijk failliet kunnen gaan zonder een gevaar voor de economie te vormen. Ook het voorstel om te komen tot een Europees Depositio Garantiestelsel, waardoor Europese banken verantwoordelijk worden voor elkaars verliezen, ligt nog in de koelkast.

We zijn nog lang niet op het punt gekomen dat we kunnen zeggen dat de belastingbetaler niet meer hoeft op te draaien voor de kosten van wanbeleid in de financiële sector. Wel heeft het Europees Parlement een controlerende rol gekregen en daarmee is de democratie versterkt. De Europese Centrale Bank en de toezichthouder moeten openheid geven aan het Europarlement.

Garanties

Voor de zomer had het Europees Parlement al ingestemd met een principe-akkoord met de Europese Raad, maar het Parlement wilde nog garanties dat de nieuwe toezichthouder (SSM) verantwoording aan het Europees Parlement zal afleggen over het toezicht. Die garanties zijn er nu gekomen in de vorm van toegang tot de notulen van SSM-vergaderingen en toezeggingen van de ECB om transparant te handelen.

Photo: http://www.sxc.hu/photo/1394680