Paspoortwet nu snel een feit

Met dank overgenomen van R.E. (Roald) van der Linde i, gepubliceerd op donderdag 19 september 2013, 2:58.

DEN HAAG (ANP) - Het opnemen van namen van ouders of verzorgers in paspoorten van kinderen, is geen ideaal middel tegen kinderontvoering. Het kan juist een schijnzekerheid veroorzaken: grenscontroles zouden er minder alert door kunnen worden uitgevoerd. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven woensdag tijdens een debat over de nieuwe paspoortwet. Die krijgt op zich brede steun.

De VVD hamerde op een voorziening voor de kinderpaspoorten. Het kabinet komt nog met een brief over de kwestie voordat er dinsdag over de hele wet wordt gestemd. Door die wet worden paspoort en ID-kaart voor iedereen die ouder is dan 18 jaar 10 jaar geldig. Voor de ID-kaart hoeven straks ook geen vingerafdrukken meer te worden afgegeven, zodat fervente tegenstanders daarvan toch nog een beetje kunnen reizen. Plasterk verwacht dat de vingerafdrukken op de ID-kaarten begin volgend jaar al van de baan zijn. Hij wees er overigens op dat vingerafdrukken voor pas en ID-kaart niet met Justitie worden gedeeld en dat ze slechts bewaard worden tot de uitreiking van het document.

De minister zal er, op verzoek van het CDA, bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nog eens op wijzen dat er in de wet ook korte metten wordt gemaakt met de gehate en vaak niet begrepen boetes voor mensen van wie het paspoort is gestolen. Die moeten nu nog niet alleen een nieuwe pas kopen, maar vaak ook nog een fiks bedrag aan ‘vermissingskosten’ betalen. Het CDA hoopt dat de gemeenten hun conclusie trekken en daar nu al mee ophouden.

ANP 2013