Probleemkamerleden

Met dank overgenomen van F. (Farshad) Bashir i, gepubliceerd op dinsdag 24 september 2013, 0:48, column.

In de Tweede Kamer zitten politici niet alleen om problemen op te lossen. Ze zijn er ook om problemen te creëren. Daarna hebben ze namelijk iets om Kamervragen over te stellen en kunnen ze zich in media boos maken over de problemen. De stijgende tarieven van de treinkaartjes is een goed voorbeeld hiervan.

De trein gaat meestal van een plek waar je niet bent naar een plek waar je niet moet zijn. Althans, als die rijdt. Want dat is ook niet altijd zeker. Waarom zou je dan de trein pakken? Uiteraard voor het gemak, minder stress en omdat de trein goedkoper zou moeten zijn. De NS heeft echter bekend gemaakt de tarieven volgend jaar met 3,4% te verhogen. Opvallend was dat partijen als VVD en CDA meteen over elkaar heen vielen om te zeggen dat dit schandalig is. Ook ik vind het schandalig dat de treinkaartjes duurder worden, maar voor het gemak vergaten de andere politici dat ze zelf voor deze prijsverhoging hebben gezorgd.

Het zit namelijk zo. Hoewel NS en ProRail beide 100% eigendom van de staat zijn, moet NS voor het gebruik van het spoor aan ProRail betalen. Tijdens het eerste Kabinet van Rutte hebben VVD, PVV en CDA besloten dat de NS meer moet betalen aan ProRail. Het huidige kabinet van VVD en PvdA wil ook meer geld van NS zien. NS heeft weinig te kiezen, of er wordt bezuinigd op het personeel waardoor er minder conducteurs, servicemedewerkers en schoonmakers zijn of er wordt een prijsverhoging doorgevoerd. NS heeft voor hogere treintarieven gekozen om de gelddorst van politici van VVD, PvdA, CDA en PVV te lessen. Klagen op de NS is dan erg makkelijk, maar niet terecht.

De tarieven van de treinkaartjes zijn de afgelopen jaren al flink omhoog gegaan. Dit jaagt mensen de trein uit. Deze stijging is niet alleen slecht voor de treinreiziger, maar ook voor de automobilist. Als meer mensen de auto pakken zullen ook de files toenemen. Om dat probleem te verhelpen zullen wegen verbreed moeten worden en nieuwe wegen aangelegd moeten worden. Dat kost op termijn meer geld dan wat de tariefsverhoging van NS nu gaat opbrengen.

Ik ga in de Tweede Kamer voorstellen om de verhoging van de vergoeding die NS moet betalen terug te draaien. Dit kan door een verschuiving binnen het infrastructuurfonds. Als mijn collega-politici het echt menen dat ze de prijsverhoging door NS schandalig vinden, dan moeten ze mijn voorstel steunen. Daarmee stijgen de treintarieven niet en voorkomen we veel problemen.

Deze column verscheen eerder in Metro.