Voorzitter Tweede Kamer wil soepeler EU-regels voor bezwaren

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op zaterdag 5 oktober 2013.

De Voorzitter van de Tweede Kamer i, Anouchka van Miltenburg i, heeft vrijdagavond gepleit voor aanpassingen van de regels voor het indienen van bezwaren tegen voorstellen van de Europese Commissie i.

Bijeenkomst

Mevrouw van Miltenburg deed dat tijdens een bijeenkomst van Europese oud-parlementariërs in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. De bijeenkomst van ‘The European Association of Former Parliamentarians’ werd ook bijgewoond door vier oud-voorzitters van de Tweede Kamer, Dick Dolman i, Piet Bukman i, Wim Deetman i en Frans Weisglas i.

Gele kaart

Nationale parlementen kunnen bezwaar maken door middel van het indienen van een zogenoemde ‘gele kaart i’. Daarmee geeft een parlement aan dat het van mening is dat een voorgestelde maatregel beter op nationaal dan op Europees niveau kan worden genomen. Dat moet echter gebeuren binnen 8 weken na de publicatie va het voorstel van de Europese Commissie. De Commissie moet het voorstel heroverwegen als 10 nationale parlementen bezwaar indienen. Dat betekent dat er binnen die 8 weken ook nog onderling overleg tussen de parlementen nodig kan zijn.

Overleg

De Kamervoorzitter zal in de komende maanden in overleg met collega’s en parlementen in andere EU-landen i voorstellen doen om te komen tot uitbreiding van de reactietermijn van 8 weken. Daarnaast is ze van mening dat er afspraken moeten komen voor het reageren door de Europese Commissie op brieven van nationale parlementen. Dat gebeurt nu soms pas na een half jaar.