Nieuwsbrief oktober - Nu doorpakken

Met dank overgenomen van S.C.C.M. (Sjoerd) PottersĀ i, gepubliceerd op dinsdag 15 oktober 2013, 2:12.

Liberale vrienden,

Zoals u ongetwijfeld heeft meegekregen heeft het kabinet overeenstemming bereikt met drie oppositiepartijen over de begroting voor 2014. D66, ChristenUnie en SGP hebben hun verantwoordelijkheid genomen door het kabinet te helpen bij de taak om Nederland sterker uit de crisis te laten komen. De afspraken zijn goed nieuws voor Nederland. De lasten worden verlaagd en er komen meer banen bij. Ook is er breed draagvlak voor de bezuinigingen die nodig zijn om ons land klaar te stomen voor de toekomst. Die bezuinigingen worden gevonden in de uitgaven aan zorg en sociale zekerheid.

Ook in mijn eigen portefeuille vinden er een aantal wijzigingen plaats, in het bijzonder als het gaat om de Participatiewet:

  • Zo leidt de verbetering van de prikkelwerking WWB vanaf 2015 tot een besparing doordat meer gemeenten actief proberen het aantal bijstandsontvangers te beperken. Daarnaast worden de alimentatieregels zodanig aangepast dat de uitgaven aan de bijstand dalen. Dit behelst een afname van het macrobudget van de bijstand voor de gemeenten (180 miljoen structureel).
  • Verder gaan werkgevers in de marktsector zich garant stellen om in 2014 reeds 5000 in plaats van 2500 mensen met een beperking aan het werk te helpen. Om de banen voor mensen met een beperking eerder zeker te stellen, wordt de beoordeling of het quotum in werking dient te treden vervroegd naar eind 2015.

Nu is het zaak ook vaart te maken met de invoering van de Participatiewet. Afgelopen week hebben we het laatste Algemeen Overleg gevoerd over de Participatiewet voordat deze plenair behandeld zal worden in de Kamer. Het gaf mij nog de kans om onze overtuiging voor het voetlicht te brengen en daarbij ook een aantal prangende zaken aan te kaarten. Zo vind ik eigenlijk dat bij de herkeuring van Wajongeren de personen met de kleinste afstand tot de arbeidsmarkt het eerst gekeurd zouden moeten worden. Ook vindt de VVD dat het aanbod van mensen met een beperking inzichtelijker moet worden voor bedrijven. Daarom heb ik het idee geopperd voor een soort gemeentelijk overstijgende databank.

Ondanks het jaar uitstel hebben veel gemeenten al wel voorgesorteerd op de invoering van de Participatiewet. Wat de VVD betreft zouden gemeenten de vrijheid moeten krijgen om per 1 januari 2014 al zoveel mogelijk integraal tussen WSW en WWB te kunnen werken. De staatssecretaris gaf aan hier naar te willen kijken, maar bij de wetsbehandeling zal moeten blijken of dit ook daadwerkelijk mogelijk is.

Wordt vervolgd!

Groeten,

Sjoerd Potters