EP deze week: bankenresolutie, onderzoek trojka en voorbereidingen plenaire vergadering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 januari 2014.

Welkom in 2014: het jaar van de Europese verkiezingen. Op 1 januari nam Griekenland het Voorzitterschap van de Raad van de EU over. Letland werd op deze dag het 18e lid van de eurozone. In de commissievergaderingen deze week buigen de leden zich over de operaties van de trojka in landen die steun ontvingen, stemmen zij over de financiering van de migratieproblematiek en rechtshandhaving en is er een debat over de afwikkeling van banken. De fracties bereiden zich voor op de plenaire vergadering.

Het EP heeft een onderzoek naar de werkwijze en efficiëntie van de trojka (de drie grootste schuldeisers: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) geopend in Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus, de landen die steun nodig hadden. Op maandag en dinsdag bezoekt de EP-delegatie Portugal.

Op donderdag organiseert de werkgelegenheidscommissie een openbare hoorzitting over de werkgelegenheid en de sociale aspecten van de trojka. Over dit onderwerp wordt in deze commissie een verslag voorbereid door de Spaanse sociaaldemocraat Alejandro Cercas. Dit is het eerste verslag waarvoor het publiek wordt geraadpleegd op LinkedIn. Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, bent u uitgenodigd om deel te nemen (zie link aan rechterzijde).

De onderhandelaars van het EP en de Raad zullen op woensdag de besprekingen beginnen over het afwikkelingssysteem voor falende banken: een belangrijk onderdeel van de bankenunie.

De commissie Burgerlijke vrijheden stemt op donderdag over een fonds van 2,8 miljard euro voor de financiering van acties op het gebied van asiel, legale migratie en de terugkeer van mensen die illegaal in de EU verblijven. Zij stemmen ook over een fonds van 3,3 miljard euro voor het stimuleren van justitiële samenwerking. Beide fondsen zijn voor de periode 2014-2020.

De politieke fracties bereiden zich voor op de plenaire vergadering van volgende week. De belangrijkste onderwerpen op de agenda: de bestrijding van misbruik van voorkennis, despionage door de Amerikaanse geheime dienst, de NSA en de ‘verkoop’ van het EU-burgerschap. De Griekse en Litouwse leiders zullen de leden toespreken ter gelegenheid van het uitgaande Litouwse en inkomende Griekse voorzitterschap van de Raad van de EU.

REF. : 20140106STO31907

Bijgewerkt op: ( 06-01-2014 - 14:51)