Europees Parlement pleit voor digitalisering gezondheidszorg

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 14 januari 2014, 0:14.

Het parlement stemde vandaag ook over een voorstel over 'ehealth'. Deze futuristisch klinkende term doelt op het feit dat we in de toekomst steeds meer via de digitale weg onze gezondheid zullen monitoren. "Ik heb mij de laatste jaren ingezet om van gezondheidszorg een van de speerpunten van het Europese innovatiebeleid te maken. Door de vergrijzing zal de druk op de zorgsector de komende jaren toenemen. Digitalisering kan ons toelaten die zorg efficiënter te organiseren."

Het rapport roept de Commissie dan ook op om niet alleen studies te lanceren rond de juridische aspecten van het thema maar ook om meer te doen. Het Parlement hamerde onder andere op het verbeteren van de toegankelijkheid om zo de digitale kloof dichten, en gelijkheid te bereiken tussen de Europese burgers. Andere voorstellen waren het recht van de patiënt op het raadplegen en gebruiken van zijn eigen gezondheidsgegevens.

"Door digitalisering van de gezondheidszorg kunnen patiënten beter omgaan met hun ziekte. Door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van internettechnologie, zoals telemonitoring, kunnen diabetici hun eigen ziekte beter in de gaten houden en leren omgaan met hun ziekte. Zorgverleners kunnen de zorg ook efficiënter inrichten. Hiermee blijven kosten in de zorg betaalbaar op de korte en de lange termijn."