Strengere regels voor detachering werknemers

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 16 april 2014, 0:18.

Vandaag stemde het Europees Parlement over een aanpassing van de regels rond de detachering van werknemers in andere lidstaten. "De interne markt met de vrijheid van werknemers heeft als keerzijde dat rechten van werknemers meer dan eens ondermijnd worden. Deze aanpassing moet in de eerste plaats werknemers beschermen en misbruik tegengaan. Dat kon een stuk ambitieuzer dan de voorstellen die nu aangenomen zijn, maar het is een begin. Het is nu aan de lidstaten om aanvullende maatregelen te nemen", aldus Judith Merkies, Europarlementariër.

Steeds vaker worden werkkrachten tegen erbarmelijke voorwaarden in een andere lidstaat tewerk gesteld. Buitenlandse werknemers worden via schimmige constructies ingezet om onder het minimumloon te kunnen concurreren met Nederlandse werknemers. "Op die manier buitenlandse werknemers uitgebuit en Nederlandse werknemers weggeconcurreerd. Deze aanpassing stelt onder meer een vorm van ketenaansprakelijkheid voor in de bouwsector, waar de meeste misstanden optreden. Dit houdt in dat bij een onderaanneming de opdrachtgever die een contract heeft met de werkgeven medeverantwoordelijk is voor het correcte loon en de sociale rechten van de werknemer. Bij het niet respecteren van de werknemersrechten kan de opdrachtgever dan ook aansprakelijk gesteld worden. Het staat lidstaten vrij om deze ketenaansprakelijkheid ook in andere sectoren door te voeren."

Daarnaast wordt de informatievoorziening voor werknemers verbeterd. Er wordt een website gecreëerd waarop alle informatie voorhanden is rond werknemersrechten in de betreffende lidstaat. Zo kent een werknemer onmiddellijk zijn rechten. Het wordt ook makkelijker geldboetes voor malafide ondernemingen in het buitenland te innen.

Merkies is slechts matig tevreden: "Dit zijn goede aanpassingen die alvast een groot aantal misbruiken zullen tegengaan. Maar het moet nog veel verder gaan. Zo moet er ook een ketenaansprakelijkheid komen in andere sectoren waar veel misbruik voorkomt, zoals de tuinbouw. Daarnaast kunnen ook lidstaten individueel nog heel wat maatregelen nemen, bijvoorbeeld door strengere controles te voeren op bedrijven die op hun grondgebied diensten aanbieden."