PERSVERKLARING JUDITH MERKIES

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 15 januari 2014, 0:14.

15 januari 2014

Het besluit om de delegatie van de PvdA in het EP uitelkaar te laten vallen, zoals gisteren, 14 januari 2014, door Thijs Berman medegedeeld, betreur ik enorm.

Zeker daar hierover geen enkel overleg is gevoerd. Ik verbaas me over de gekozen procedure, waarbij iemand schuldig wordt verklaard, zonder terdege onderzoek, waarbij eerst de media wordt benaderd en pas daarna een procedure in de partij wordt gestart.

Ik ben door het besluit overvallen.

Het Europees Parlement heeft geen rechtsbijstandsverzekering. Daarvoor is het EP als instelling te groot. De instelling draagt de kosten zelf. Het EP heeft in haar reglement staan dat zij rechtskosten betaalt van Europarlementariërs die in de uitoefening van hun mandaat worden geschaad of hiermee in verband aangetast worden in hun goede naam, ten gevolge waarvan een juridische procedure aanhangig is. Dit komt met enige regelmaat voor.

Tenslotte blijkt dat het nogal makkelijk is de goede naam van een Europarlementariër te schaden. Enkel de combinatie van 'geld', 'Europa' en 'Europarlement' geeft direct een beeld van duistere zaakjes en corruptie in de media. De regels in het Europees Parlement zijn complex en er zijn diverse vergoedingen, waarvan het bestaansrecht regelmatig wordt geanalyseerd. Dit stelsel is helder en transparant, maar laat zich niet in één zin uitleggen.

Het Europees Parlement heeft de kwestie rondom de terugbetaalde dagvergoedingen conform de interne PvdA gedragscode bezien en heeft geoordeeld dat deze kwestie het uitoefenen van mijn mandaat en mijn goede naam raakt.

“Knowing the legal proceedings you launched following possible defamation in particular in relation with the use of your allowances as Member, the Administration has approved the reimbursement of fees for legal advising and assistance. This is a standard procedure which has been applied also in other cases.” aldus een onafhankelijke lid van de unit directorate-general for Finance European Parliament.

Ik heb mij gehouden aan zowel de interne regels van de PvdA als aan alle regels van het Europees Parlement. De zaak schaadt zowel mijn goede naam als het aanzien van het EP. Het betreft geen privé zaak. Daarom is besloten de kosten van rechtsbijstand, de kosten van de advocaten, te laten vergoeden en is daarvoor budget gezocht. Dat betreft publieke middelen die worden ingezet om het instituut en haar leden te beschermen.

Op niveau van de financiële en juridische dienst is gekozen om het bedrag ten laste te brengen van aan het EP terugvallende gelden aan het eind van het financiële boekjaar. “The administration has suggested to deduct these legal fees from you parliamentary assistance allowance”.

Ik heb mij aan alle regels gehouden, zowel aan de interne van de PvdA als aan die van het Europees Parlement. Daarbij heeft het parlement zelf gesuggereerd de ontstane kosten te betalen van de aan mij toegestane vergoedingen, zoals ook blijkt uit de brief van het parlement. Ik kan daarom niet anders dan constateren dat het hier kennelijk om iets anders gaat. Dat er door de PvdA een onterechte poging is gedaan om mij in een kwaad daglicht te stellen.

Ik mij niet onttrekken aan de indruk dat hier een persoonlijke rekening wordt vereffend. Door de delegatieleider van de PvdA-EP en door de partijvoorzitter.

Uiteraard blijf ik altijd beschikbaar voor een goed gesprek met mijn partijgenoten en ben ik graag bereid mee te werken aan een onderzoek door een onafhankelijke en deskundige commissie, zoals de commissie Tjeenk Willink.

judith.merkies@europarl.europa.eu

Bijlage :

Brief Directorate-General for Finance European Parliament