Europees Parlement stemt voor een socialer anti-dumpingbeleid

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 5 februari 2014, 0:42.
Europees Parlement stemt voor een socialer anti-dumpingbeleid
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag werd in Straatsburg gestemd over de vernieuwing van ons handelsbeleid. Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is tevreden dat het Europees Parlement kiest voor meer instrumenten om op te treden tegen schending van sociale rechten en milieustandaarden. "Bij handel denken we aan de eerste plaats aan markt en munt, maar het gaat hier ook over mens en milieu. Dit voorstel verbetert de instrumenten die de Commissie heeft om handelspartners aan te spreken op lage milieu- en sociale standaarden."

"De kwestie rond heffingen op Chinese zonnepanelen die vorig jaar speelde, laat zien dat de Commissie in handelskwesties steeds op een dun koord moet balanceren. Producenten willen bescherming tegen producten die op de wereldmarkt gedumpt worden. Terwijl importeurs en consumenten juist meer baat hebben bij lagere prijzen. Politici proberen marktverstoringen aan te pakken zonder op een handelsoorlog aan te sturen. Het valt niet mee om tegen die achtergrond daadkrachtig op te treden", aldus Merkies.

Daarnaast hebben vakbonden het recht gekregen om een onderzoek aan te vragen, wanneer zij een schending van sociale en milieustandaarden vermoeden. Merkies: "Het is goed dat de EU uitstraalt dat deze standaarden een integraal onderdeel zijn van de handelspolitiek. Landen die deze rechten schenden, zijn schuldig aan verkapte concurrentievervalsing omdat ze op kosten van mens of milieu hun exportproduct goedkoper proberen te maken. Het is goed dat het Europees Parlement zich hier tegen keert en nu een extra instrument heeft om haar woorden kracht bij te zetten."

Het Europees Parlement koos ten slotte om meteen de onderhandelingen met de lidstaten te starten, zodat er nog voor de Europese verkiezingen in mei een akkoord bereikt kan worden.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/990289