Nieuwsbrief februari - Aanscherping bijstand is een feit

Met dank overgenomen van S.C.C.M. (Sjoerd) Potters i, gepubliceerd op maandag 10 februari 2014, 2:25.

Liberale vrienden,

Na maanden van voorbereiding zitten we nu in de weken van de waarheid. Vorige week maandag hebben het kabinet, de coalitiepartijen en de constructieve oppositie (CU, SGP, D66) overeenstemming bereikt over de aanscherping van de bijstand en de hervormende Participatiewet. Dit betekent dat er niet alleen een breed draagvlak is voor een aanzienlijk strengere bijstandswet, maar ook voor een grote hervorming in de sociale zekerheid met een bezuiniging van 2 miljard euro.

De behandeling van de Wet Werk en Bijstand in de Kamer is inmiddels ook achter de rug. We kunnen zeer tevreden constateren dat de aanzienlijke aanscherping van de bijstand - een grote wens van de VVD - nu echt een feit is. De tijd van achteroverleunen is met deze wet echt voorbij. Wie dat wel doet, die gaat dat voelen in de portemonnee.

In de bijstandswet is nu opgenomen:

  • Dat je moet verhuizen als je zicht hebt op een baan elders met een jaarcontract.
  • Dat je je fatsoenlijk kleedt als je op sollicitatiegesprek gaat.
  • Geweld tegen ambtenaren leidt tot een onmiddellijke korting op je bijstand.
  • Ben je nog niet aan het werk, dan lever je voortaan een significante tegenprestatie.

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 verplicht om de tegenprestatie in een verordening op te nemen. Het moet gaan om maatschappelijk nuttige activiteiten, die geen belemmering zijn voor re-integratie en het vinden van werk en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Post bezorgen kan bijvoorbeeld geen tegenprestatie zijn. Goede voorbeelden zijn: een ochtend koffieschenken in een verzorgingstehuis of actief zijn als ‘klaarover’ bij scholen in de buurt. Gemeenten die weigeren een significante tegenprestatie te vragen kunnen uiteindelijk gekort worden op hun bijstandsbudget.

Verder gaan we gaan bij de WWB een kostendelersnorm hanteren. Mensen die samenwonen hebben gezamenlijk minder kosten. Dat betekent dat de uitkering omlaag kan.

Waar het uiteindelijk om gaat is dat de bijstand geen eindstation moet zijn, maar een overbrugging naar een baan. Er blijft altijd een vangnet voor wie niet kan.

Op een later moment ga ik nog uitgebreid in op de afspraken gemaakt in het kader van de Participatiewet. De wet zal naar alle waarschijnlijkheid later deze maand behandeld worden in de Tweede Kamer.

Graag maak ik van deze mogelijkheid gebruik om jullie allen alvast succes te wensen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Samen kleuren wij Nederland blauw!

Groeten,

Sjoerd Potters