Overenthousiaste Commissie halt toegeroepen op centrale controle zaden

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 20 februari 2014, 0:15.

Vandaag stemde de milieucommissie in het Europees Parlement over een verordening rond officiële controles voor zaden- en voedselproductie. Judith Merkies reageert namens de PvdA in het Europees Parlement: "de Europese Commissie wil graag alles grootschaliger, centraler en efficiënter hebben. De Commissie wilde dit ook opleggen aan onze teeltindustrie, wat alleen al Nederland 20 miljoen euro per jaar zou kosten. Maar plantenland Nederland weet heel goed hoe ze zelf tot hun data moeten komen."

De maatregel zou inhouden dat bedrijven niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor het inspecteren van teeltmateriaal, maar dat de Commissie dit zelf doet. Dat ziet Merkies niet zitten: "Duitsland en Nederland zijn koplopers in de EU en zijn samen verantwoordelijk voor 50% van de Europese zadenimport. Dat betekent ook dat wij ook de beste informatie-uitwisselingssystemen hebben. Met duurdere, slechtere protocollen is niemand geholpen"

Merkies laakt het Commissievoorstel: "Voorstellen die de industrie schaden, de bureaucratie verhogen en verder nergens toe dienen laten de slechtste zijde van de Commissie zien. Vorige maand hebben mijn sociaal-democratische fractiegenoten in het Europees Parlement de Commissie gevraagd een richtlijn voor zadenregistratie in te trekken, omdat behalve de grote bio-multinationals niemand daar op zat te wachten. Nu kwam de Commissie met een andere ongerichte centraliseringsmaatregel".