Verplichte installatie efficiënt noodoproepsysteem goedgekeurd door het Europees Parlement

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 26 februari 2014, 0:42.

Vandaag stemde het Europees Parlement over de goedkeuring van de ingebruikname van het eCallsysteem. Judith Merkies reageert namens de PvdA in het Europees Parlement: "In noodsituaties kunnen seconden het verschil zijn tussen leven en dood. Met e-call kunnen hulpdiensten tot vier minuten zelf ter plaatse zijn, waarmee het een levensbelangrijke innovatie is. "

Het eCall-systeem is een kastje dat in auto´s wordt geïnstalleerd en zorgt het voor een verbetering van de verkeersveiligheid en voor een efficiëntere werking van de hulpdiensten.

"Ik had eerder bezwaren tegen het systeem omwille van privacyredenen", aldus Judith Merkies, "maar met de sociaaldemocratische fractie hebben we ervoor gezorgd dat het systeem alleen gegevens doorzendt naar 112 bij een ongeval. Dat was voor ons een belangrijk punt, omdat we hechten aan het beschermen van de gegevens van gebruikers."

Voordeel van dit systeem is dat het toestel zorgt voor een snellere aanpak van de ongelukssituatie. Dat zal de doorstroming van overig verkeer bevorderen. Het apparaat zit nu al in de duurste automodellen, maar vanaf 2015 is het verplicht in alle modellen. "Belangrijk is dat niet alleen mensen die zich een dure auto kunnen veroorloven kunnen profiteren van e-call. Ook ben ik blij dat we hebben kunnen vaststellen dat autobouwers de kosten van dit systeem niet doorrekenen in de autoprijs," aldus Judith Merkies.