"Netneutraliteit onder druk"

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 18 maart 2014, 0:40.

Uiterlijk eind 2015 aan roaming

Vandaag stemde de Industriecommissie van het Europees Parlement over de toekomst van de Europese telecommarkt. Dit rapport moet de veiligheid en betaalbaarheid van de Europese telecommarkt verbeteren. Er wordt eindelijk een halt toegeroepen aan zogenaamde roaming, die zorgt voor absurd hoge belkosten over de grens. Het regelt onder andere de afschaffing van roaming in Europa en de Europese netneutraliteit.

Het rapport bepaalt dat uiterlijk op 15 december 2015 roaming in Europa afgeschaft moet worden. "Ik voer al jaren campagne voor de afschaffing van roaming. In deze tijd passen geen extra kosten meer voor een simpel telefoontje naar familie in Spanje of naar Duitse zakencontacten. Goed dat deze kunstmatige handel nu aan banden wordt gelegd.

Daarnaast wordt in het rapport ook netneutraliteit op Europees niveau behandeld. Over dit onderwerp werd in het Europees Parlement de voorbije weken hevig gedebatteerd. Netneutraliteit, het principe dat internetaanbieders alle data gelijk moeten behandelen, is enkele jaren geleden reeds in de Nederlandse wetgeving verankerd. Met dit voorstel wil het Europees Parlement ook Europese regels vastleggen.

De PvdA is voor een inclusief internet. Steeds meer gespecialiseerde diensten, zoals bijvoorbeeld Netflix of programma's in de medische sector, sluiten een akkoord af met telecomproviders om tegen betaling een betere internetkwaliteit te krijgen. Dit kan echter ten koste gaan van de algemene internetkwaliteit. Het rapport legt een definitie vast van 'gespecialiseerde diensten' die zo'n akkoord met telecomproviders kunnen afsluiten.

Een meerderheid van de leden van de Industriecommissie stemde echter in met het voorstel van de conservatieve fracties die meer ruimte willen voor deze gespecialiseerde diensten. Dit is geen goede zaak voor het open internet, dat hierdoor een internet met twee snelheden wordt: een voor de gewone burger en een voor de mensen die extra betalen. Wij zijn vastberaden dit in de plenaire vergadering van het Europees Parlement aan te pakken.