Leg gebruik plastic zakjes aan banden

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 18 maart 2014, 0:12.
Leg gebruik plastic zakjes aan banden
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag stemt de milieucommissie in het Europees Parlement in Straatsburg voor nieuwe wetgeving die lidstaten verplicht minder plastic tasjes te gebruiken. Ik ben voor de Europese sociaaldemocratische fractie de verantwoordelijke op deze verplichtende maatregelen. Veel zwerfafval op land en in zee zijn plastic zakjes. Ik heb aan veel kanten van het afvalprobleem gewerkt, maar niet één is zo eenvoudig te verhelpen als dit probleem. Daarom hoop ik dat mijn EP-collega's vandaag mijn voorstel voor 80% minder plastic zakjes in vijf jaar ondersteunen.

Twee belangrijke verplichtingen vanuit Europa zullen zijn; een verplichte reductie van plastic tassen met 80% in vijf jaar en het verplicht stellen van betalen voor plastic tassen in winkels waar voedsel wordt verkocht. Lidstaten worden verder grotendeels vrij gelaten in de manier waarop ze deze doelstellingen bereiken. Verder wil ik benadrukken dat de heffing geen belasting is, maar een extra inkomstenbron voor het MKB. Zij kunnen nu immers geld vragen voor hun tasjes. Door te betalen voor de tasjes worden consumenten aangespoord uit te wijken naar herbruikbare tasjes en hun eigen tas mee te nemen, precies wat we willen.

De Europese Commissie toonde in november aan dat Europeanen gemiddeld 200 tasjes per jaar gebruiken. Dat aantal is te hoog, maar het echte opvallende gegeven is dat het aantal gebruikte zakjes per land enorm uiteenloopt. Een Est gebruikt per jaar meer dan 500 plastic draagtassen, waar de Ier er nog geen vier gebruikt. De verklaring voor deze verschillen zit hem, ook volgens de commissiepublicatie, uitsluitend in de bereidheid tot maatregelen door de overheid. En natuurlijk ook in de houding van de consument. In de toekomst dus niet "Tasje erbij?", maar "Hebt u een tas mee?".

Door de toenemende plasticvervuiling, die vooral de zeeën en oceanen bedreigt, is het tijd dat landen van elkaar leren. Alleen hopen op minder plastic-afval werkt niet, verplichte doelstellingen werken wel. Daarnaast laten peilingen zien dat meer dan 70% van de Europeanen maatregelen steunt om wat aan tasjesgebruik te doen.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/1327947