Productveiligheid: EP wil verplicht "made in" etiket - Hoofdinhoud
Een "made in" etiket moet verplicht worden voor alle non-food producten die op de Europese interne markt worden verkocht. Bedrijven die potentieel onveilige producten, of producten die niet voldoen aan de Europese normen op de markt brengen, moeten strenger worden bestraft. Dit stelt het EP i in een wetgevingspakket waar dinsdag over is gestemd.
Verplichte "made in" etikettering moet de traceerbaarheid van producten verbeteren en komt zo de consumentveiligheid ten goede. Op dit moment is de keus aan bedrijven om al dan geen "made in" etikettering te hanteren. 10% van de producten kunnen momenteel niet via het Europese alarmeringssysteem voor onveilige producten, RAPEX i, herleid worden naar een producent.
"Dit is een grote stap richting meer transparantie in de productketen en betekent goed nieuws voor consumenten", stelt de rapporteur voor productveiligheid Christel Schaldemose i (S&D, DK) wier rapport met 485 stemmen voor, 130 tegen en 27 onthoudingen is aangenomen. Ze betreurt het dat de lidstaten niet in staat bleken om hierover een gemeenschappelijk standpunt in te nemen waardoor de onderhandelingen over de verordening spaak zijn gelopen.
Land van oorsprong
De “made in eis moet wat het EP betreft gelden voor bijna alle producten in de EU, een paar uitzonderingen - waar onder medicijnen - daargelaten. In het voorstel is de keus aan de producent om "made in EU" of "made in het betreffende land van herkomst" te hanteren.
Voor goederen die uit verschillende landen voortkomen, geldt als oorsprongsland het land waar het product de laatste substantiële, economische ingreep onderging die resulteerde in een nieuw product of een belangrijke stap in het productieproces.
Strengere straffen
Om te garanderen dat sjoemelen niet loon, wil het EP dat boetes evenredig en afschrikkend werken en dat bij het opleggen rekening wordt gehouden met de ernst, duur, opzet en herhaling van de inbreuk als ook met de grootte van het bedrijf in kwestie.
EP-leden i willen ook dat de Commissie een EU-brede zwarte lijst opstelt van notoire overtreders van productveiligheidsvoorschriften. Ook stellen ze een pan-Europese gegevensbank voor waarin product gerelateerde verwondingen van consumenten worden geregistreerd.
Volgende stappen
Het EP heeft in eerste lezing gestemd om te garanderen dat het werk dat tot nu toe is verricht, opgepakt kan worden door het volgende Parlement als basis voor verdere onderhandelingen met de lidstaten.
Procedure: Medebeslissing, eerste lezing
REF. : 20140411IPR43453