Vacante zetel

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op vrijdag 25 april 2014, 8:34.

Mijn vaste volgers zullen wel gemerkt hebben dat ik me op twitter en blog de laatste weken tamelijk rustig hield. Dat komt omdat ik naast mijn Kamerlidmaatschap betrokken was bij de college-onderhandelingen in Utrecht, een arbeidsintensieve klus. Die klus is gistermiddag afgerond. D66, GroenLinks, VVD en SP gaan samen het college vormen. Per 8 mei aanstaande word ik wethouder in mijn woonplaats Utrecht en zal ik dus mijn Kamerlidmaatschap beëindigen.

Vanmiddag om twee uur wordt tijdens een persconferentie op het stadhuis het collegeprogramma en de portefeuilleverdeling toegelicht. Dat blijft dus nog even spannend voor alle geïnteresseerden.

Ik las gistermiddag in de NRC ‘SP verliest in college-onderhandelingen, CDA wint’. Het artikel was gebaseerd op de verdeling van collegezetels in de eerste 188 gemeenten waar de collegeonderhandelingen zijn afgerond. Ik denk dat de NRC hiermee de canard-van-het-jaar gescoord heeft. Mijn voorspelling is dat na afloop van alle onderhandelingen het aantal collegeleden van de SP tenminste verdrievoudigt, bij een verdubbeling van het aantal stemmen bij de raadsverkiezingen. De SP zal bovendien een grote sprong vooruit maken in de middelgrote en grote gemeenten. Wie dat verlies noemt stelt zijn mening voor de feiten.