Kamervragen gesteld over bericht 'Zeker 10.000 ongelukken door slecht Nederlands'

Met dank overgenomen van S.C.C.M. (Sjoerd) Potters i, gepubliceerd op vrijdag 2 mei 2014, 3:04.

Vragen van het lid Potters (VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht “Zeker 10.000 ongelukken door slecht Nederlands”

rtlnieuws.nl, 2 mei 2014

  • 1) 
    Bent u bekend met het bericht op de website van RTL Nieuws 'Zeker 10.000 ongelukken door slecht Nederlands'?
  • 2) 
    De Stichting van de Arbeid onderschrijft de stelling, die de VVD al eerder tijdens een AO arbeidsomstandigheden naar voren heeft gebracht, dat wetgeving en veiligheidsinstructies weinig zin hebben als er sprake is van een taalbarrière. Onderschrijft u dat ook? En zo ja, welke oplossingen ziet u voor dit probleem?
  • 3) 
    Bent u het met de VVD eens dat het de hoogste tijd is dat voor het waarborgen van goede en veilige arbeidsomstandigheden niet langer gegrepen moet worden naar meer wet- en regelgeving, maar dat veel meer gekeken zou moeten worden naar de praktische uitvoerbaarheid daarvan?
  • 4) 
    Vindt u net als de VVD dat het feit dat zeker 10.000 mensen een ongeluk krijgen op de werkvloer omdat ze niet goed Nederlands spreken, een indicatie is dat we zijn doorgeschoten met alle wet- en regelgeving ten aanzien van arbeidsomstandigheden en dat daarmee het doel voorbij geschoten wordt?
  • 5) 
    Welke mogelijkheden ziet u om de aandacht te verleggen naar de praktische uitvoerbaarheid van dergelijke wet- en regelgeving?
  • 6) 
    Bent u met de VVD van mening dat het beheersen van de Nederlandse taal essentieel is voor het kunnen voldoen aan alle veiligheidseisen en instructies op de werkvloer?