Jongeren geven hun mening over de toekomst van Europa

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 13 mei 2014, 17:43.

Het Europees Jongeren Evenement of European Youth Event (EYE 2014) bracht van 9 tot en met 11 mei 5.000 Europeanen tussen de 16 en 30 jaar samen. In paneldiscussies over onderwerpen zoals mensenrechten, de jeugdgarantie, de digitale revolutie en duurzaamheid, bespraken de deelnemers hun ideeën voor de toekomst van Europa met politici, journalisten en andere besluitvormers. In de eerste plenaire zitting van juli zullen ze hun voorstellen aan de nieuw gekozen leden overhandigen.

Meer dan 200 workshops en seminars met 180 sprekers en afgevaardigden stelden de deelnemers in staat om van gedachten te wisselen over de toekomst van Europa. Na drie dagen debatteren werden er voorstellen geformuleerd over kwesties zoals sterkere wetgeving voor stages, uniforme regels voor de verkiezingen van de EU en beter onderwijs over Europese zaken.

Jonge journalisten woonden alle debatten bij en zullen een verslag met de resultaten opstellen om in juli aan het Parlement te overhandigen.

Het YO!FEST georganiseerd door het European Youth Forum vond buiten plaats waar stands van diverse jongerenorganisaties konden worden bezocht en de deelnemers van de activiteiten en entertainment in de YO!Village konden genieten. Twee 'Instameetings' stelden de deelnemers in staat om het parlementsgebouw te verkennen en professionele fotografen toonden goede plekken voor het nemen van foto's. Daarna konden de deelnemers hun foto’s uploaden met de hashtag #EPinstameet .

Impressies van de deelnemers

Onder de 240 vrijwilligers van Sciences Po Straatsburg was Wendy Carazo (24) . Zij volgde een debat over mensenrechten in de grote vergaderzaal van het Parlement en sprak haar geloof uit in een Europa zonder drempels waar we allen als een "echte familie" kunnen leven.

Ola Michalskastraat (18) uit Polen beschreef het als "een geweldig evenement" en Colin von Ciriacy (21), een student Europese studies uit Passau, Duitsland, liet weten dat jongeren overtuigd moeten worden van het belang van Europa.

Zsolt Marton uit Hongarije zei: "Ik hoop dat de toekomst van Europa open zal zijn met mogelijkheden voor jongeren om tussen de landen te reizen en te werken en ik hoop dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren.”

Aan het einde lieten de deelnemers weten dat ze graag zouden zien dat een dergelijk evenement weer wordt georganiseerd. De Nederlandse Muriel Grégoire (30) uit België vond "Dat het beste wat we in Europa kunnen doen, is proberen om een betere plek voor iedereen te creëren, proberen om alle verschillende meningen met elkaar te verzoenen en te komen tot wat we in het Nederlands de gulden middenweg noemen. Ik denk dat dat de sleutel is tot het succes van Europa en waar de toekomst ligt".

REF. : 20140513STO46960