Gianni Pittella: "Afgelopen Europese verkiezingen waren een keerpunt voor de EU”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 27 juni 2014, 15:28.

De Europese verkiezingen in mei waren een keerpunt voor de EU omdat voor het eerst alle grote Europese partijen i een kandidaat voor de post van Commissievoorzitter hadden voorgesteld, zei waarnemend EP i-Voorzitter Gianni Pittella i tijdens een toespraak voor de Europese Raad i op 27 juni. Hij ging verder: "Het proces van topkandidaten heeft een EU-brede discussie over Europese kwesties verdiept. Zonder twijfel is de EU via dit proces dichter bij de burgers, transparanter en democratischer geworden."

Pittella riep de Europese leiders op om Jean-Claude Juncker i als Commissievoorzitter te steunen omdat hij de topkandidaat van de grootste politieke familie is.

Op 26 juni bezochten de Europese staatshoofden en regeringsleiders het West-Vlaamse Ieper, de plaats van vele van de bloedigste veldslagen van 1914-1918, om het begin van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden te herdenken. Pittella noemde de herdenking een teken van hoe ver Europa is gekomen. "Momenten als deze herinneren ons aan de historische waarde, de raison d'être van de Europese integratie, een verovering die vandaag de dag wordt bedreigd en die wij moeten verdedigen in het belang van onze kinderen."

De waarnemend EP-Voorzitter drong er bij de leiders op aan om op te treden in kwesties zoals migratie, gegevensbescherming en het stimuleren van economische groei. Hij herinnerde hen eraan dat de werkloosheidscijfers nog steeds in veel landen te hoog zijn en dat verdere hervormingen van het Europees economisch bestuur een goede democratische verantwoording en de betrokkenheid van het Europees Parlement moeten verzekeren.

De ondertekening van een associatieovereenkomst met Oekraïne, Moldavië en Georgië werd door Pitella verwelkomd. Hij riep ook op tot een strategische evaluatie van het Oostelijk Partnerschap-programma en de EU-betrekkingen met Rusland.

REF. : 20140627STO50808