Nieuw conceptakkoord klimaattop biedt voor ieder wat wils

donderdag 10 december 2015, 11:51

DEN HAAG (PDC i) - Nu de stemming op de klimaatconferentie in Parijs i positief is en de ambities groeien, lijkt een definitief akkoord steeds dichterbij te komen. Op woensdagavond 9 december presenteerden onderhandelaars op de klimaatconferentie in Parijs een nieuw concept van het klimaatakkoord. Het nieuwe conceptakkoord is korter en duidelijker dan het vorige.

In het conceptakkoord liggen nog steeds grote vragen en debatten open. Zo zijn er onzekerheden over drie grote thema's: de verschillende verantwoordelijkheden van arme en rijke landen, de financiering van het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden en de verschillen in ambitie tussen de deelnemende landen. Ook is het nog de vraag of het doel maximaal 2 of maximaal 1,5 graden opwarming zou moeten zijn. Frankrijk en Duitsland zijn voorstanders van de 1,5 gradengrens, Nederland niet. Het conceptakkoord geeft daarnaast geen duidelijkheid over de juridische basis van het beleid. 

Voorzitter van de klimaatconferentie Frankrijk zet zich er voor in om de belangen van alle deelnemende landen, zowel de ontwikkelingslanden, de opkomende landen als de rijke landen, in het conceptakkoord te behartigen . Het gevaar hiervan is dat het uiteindelijke akkoord 'zwak' wordt, zo geeft het Wereld Natuur Fonds aan. 

Bron: Volkskrant, NRC