Uitzendbaar 'anti-bommenlab' beschikbaar

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op woensdag 10 februari 2016, 16:51.

Een mobiel onderzoekslaboratorium dat helpt bij het opsporen van de makers en leggers van bermbommen is vandaag in Nederland afgeleverd. Dit zogenoemde Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory (JDEAL) is gefinancierd door het Europese Defensie Agentschap i (EDA) en inzetbaar voor missies in het buitenland.

Het JDEAL is een gepantserd mobiel onderzoekslaboratorium, vergelijkbaar met het lab uit televisieserie Crime Scene Investigation. Bij het ontdekken of na het ontploffen van een bermbom (improvised explosive device, IED) zijn er vaak aanwijzingen die mogelijk leiden naar de bommenlegger of het netwerk er omheen.

JDEAL brengt specialisten op het gebied van forensisch onderzoek, documentatie en media, elektronica, chemie en mechanica samen. Ze werken in het in delen op te bouwen laboratorium. Hierin zoeken de specialisten naar data, afkomstig van een plaats delict. Om het gebruik van IED's te stoppen, treden 12 Europese landen samen preventief op. JDEAL biedt daarvoor de mogelijkheden.

Voortrekkersrol

Het laboratorium is een Nederlands initiatief en opgezet als samenwerkingsproject onder de paraplu van het EDA. Het is een voorbeeld van de Nederlandse voortrekkersrol op samenwerkingsgebied. De 12 Europese landen investeren in het mobiele lab waarover zij zelf (met partners) kunnen beschikken.

Cursisten

Sinds vorig jaar volgden 53 cursisten uit diverse Europese landen een 2-weekse JDEAL-basisopleiding op de sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg.