Wopke blogt: Een grote eer, en een grote verantwoordelijkheid

Met dank overgenomen van W.B. (Wopke) Hoekstra i, gepubliceerd op donderdag 18 februari 2016.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

In zijn laatste State of the Union hield president Obama vorige maand een stevig pleidooi voor verantwoordelijkheid en degelijkheid in de politiek. De democratie loopt vast als we er vanuit gaan dat politieke opponenten uitsluitend gedreven worden door kwade bedoelingen. Obama hekelde de politiek van angst en cynisme, die Amerika verdeelt en niet tot oplossingen leidt voor de grote vraagstukken van deze tijd.

De Amerikaanse voorverkiezingen laten dezer dagen zien wat Obama bedoelde. Ik ben altijd zeer gecharmeerd geweest van het Amerikaanse systeem, waarin kandidaten de gunst van de kiezer letterlijk straat voor straat, en staat voor staat, moeten verdienen. Maar de polarisatie en chaos die zich nu in de primaries voltrekt, is bepaald niet iets om jaloers op te zijn.

In vergelijking met Amerika lijkt het Binnenhof een oase van rust en redelijkheid. Maar ook in ons land staat het vertrouwen in de politiek onder druk. Bovendien wachten existentiële vragen op antwoord. Hoe formuleren het Westen een gebalanceerd en stevig antwoord op de toenemende Russische assertiviteit? Hoe gaan we om met het vluchtelingenvraagstuk? Voor Syrische vluchtelingen, die onder rampzalige omstandigheden haard en huis verlaten hebben? En voor Europeanen, die begrijpelijke vragen hebben over draagkracht en integratie? En wat is er nodig om het vertrouwen in de gezondheidszorg terug te krijgen, bij jong, maar vooral ook bij oud?

In de komende maanden mag ik het nieuwe verkiezingsprogramma schrijven. Het moet een programma worden met meer visie en minder details, maar zoals altijd met een herkenbaar Christen-democratische boodschap. Een grote eer, een grote verantwoordelijkheid, en, om eerlijk te zijn: geen gemakkelijke opgave. Gelukkig is er al veel voorwerk gedaan. Door de veertien visiegroepen, door het Wetenschappelijk Instituut en door de Tweede Kamerfractie.

De komende maanden houd ik u graag op de hoogte. Heeft u vragen, opmerkingen of ideeën? Die zijn meer dan welkom, via verkiezingen@cda.nl.

Wopke Hoekstra