Inwerkingtreding nieuwe EU-voorschriften voor een eenvoudigere, snellere en veiligere douane-unie

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 29 april 2016.

Op zondag 1 mei zijn nieuwe douanevoorschriften in werking getreden die het leven vereenvoudigen voor bedrijven die actief zijn in Europa, en consumenten beter beschermen tegen illegale en nagemaakte goederen.

Met het nieuwe douanewetboek van de Unie (DWU) wordt de bestaande EU-douanewetgeving uit 1992 grondig herzien. Het is een mijlpaal voor de Europese douane-unie, die het kader vormt waarbinnen jaarlijks goederen met een waarde van meer dan 3 biljoen EUR de EU binnenkomen en uitgaan.

Met de nieuwe voorschriften wordt het volgende beoogd:

  • een eenvoudigere en snellere afhandeling van douaneprocedures voor bedrijven, waardoor goederen consumenten sneller en goedkoper kunnen bereiken;
  • een betere bescherming van consumenten tegen illegale goederen of goederen die niet aan de Europese milieu-, gezondheids- of veiligheidsvereisten voldoen;
  • een betere samenwerking tussen douanediensten met behulp van nieuwe IT-systemen.

Pierre Moscovici i, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: "Een efficiënte EU-douane-unie vergemakkelijkt de handel en handhaaft tegelijkertijd de noodzakelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en intellectuele-eigendomsrechten. Het nieuwe douanewetboek van de Unie maakt de weg vrij voor geavanceerde IT-systemen die snelle en kwalitatieve gegevens over verhandelde goederen zullen bieden en een zeer nauwe samenwerking tussen de diensten van onze lidstaten mogelijk zullen maken."

Moderne IT-systemen zijn onmisbaar om de douanesystemen efficiënt te laten functioneren en zij vormen dan ook de basis van de nieuwe voorschriften. De met het nieuwe DWU ingevoerde IT-systemen zijn nodig voor douanediensten en bedrijven om douaneprocedures eenvoudig en snel af te kunnen handelen, en zij zorgen er tevens voor dat alle noodzakelijke controles worden uitgevoerd. De nieuwe voorschriften zijn het resultaat van een intensieve en brede dialoog met alle partners.

De douane-unie is uniek in de wereld. Zij vormt het fundament van de Europese Unie en is onontbeerlijk voor de goede werking van de eengemaakte markt. Als de douaneafhandeling eenmaal in één lidstaat heeft plaatsgevonden, kunnen goederen in de Unie vrij circuleren omdat alle lidstaten aan de buitengrenzen dezelfde voorschriften op het gebied van inkomsten en bescherming toepassen.

De 28 douanediensten van de EU moeten opereren alsof zij één dienst zijn en tegelijkertijd de handel vergemakkelijken en de gezondheid en veiligheid van alle EU-burgers beschermen. Dat is niet eenvoudig. De EU is een van de grootste handelsblokken ter wereld. In 2015 was de EU goed voor bijna 15 % van de wereldwijde handel in goederen ter waarde van 3,5 biljoen EUR. Om de internationale handel van een dergelijke omvang te kunnen beheren, moeten jaarlijks miljoenen douaneaangiften op een snelle en efficiënte manier worden afgehandeld.

Maar de douane is er ook om bescherming te bieden. Zij is belangrijk in de strijd tegen terrorisme omdat de douane controleert op illegale handel in vuurwapens en illegale handel in kunstwerken en cultuurgoederen. Daarnaast beschermt zij consumenten tegen goederen die een risico vormen voor de veiligheid of gezondheid. In 2014 werden in de EU bijvoorbeeld 454,2 ton drugs, 35 miljoen nagemaakte goederen en 3,2 miljard sigaretten in beslag genomen. Voor passende controles zijn snelle, hoogwaardige en actuele gegevens en een goede samenwerking tussen de douanediensten van onze lidstaten nodig.

Wat is het DWU?

Het DWU is de nieuwe kaderverordening voor de voorschriften en procedures voor de douane in de hele EU. Het vormt een weergave van de ontwikkeling naar een modernere douaneomgeving voor EU-landen die Europese bedrijven concurrerender maakt en de EU-strategie voor groei en banen vooruithelpt.

Het DWU zorgt met name voor het volgende:

  • een stroomlijning van de douanewetgeving en -procedures in de hele EU;
  • meer rechtszekerheid en eenvormigheid voor bedrijven en meer duidelijkheid voor douaneambtenaren;
  • een vereenvoudiging van douanevoorschriften en -procedures om douanetransacties efficiënter en moderner te maken;
  • de voltooiing van de overgang naar een papierloze en volledig elektronische en interoperabele douaneomgeving;
  • de invoering van snellere douaneprocedures voor compliante en betrouwbare bedrijven.

Het DWU moet eind 2020 volledig ten uitvoer zijn gelegd. Tijdens de overgangsperiode zullen de nieuwe voorschriften worden toegepast door bestaande IT-systemen en in sommige gevallen papieren formulieren te gebruiken. Aan het ontwikkelen van de nieuwe of het upgraden van de bestaande systemen wordt al gewerkt.

Zie voor meer informatie:

Het DWU op de website van DG Taxud

VIDEO: wat is het DWU?

VIDEO: de douane van de EU in één minuut

Volg het laatste nieuws over DG Taxud

DG Taxud op YouTube

IP/16/1629

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail