Kansen voor álle kinderen

Met dank overgenomen van J. (Jetta) Klijnsma i, gepubliceerd op vrijdag 11 november 2016.

Alle kinderen in Nederland moeten kunnen meedoen, ook kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Samen met leeftijdsgenootjes kunnen sporten, kunnen leren zwemmen, en muziek kunnen leren maken: dat hoort bij de basis van ieder kind. Kansen voor álle kinderen, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vinden PvdA’ers enorm belangrijk.

Vandaag is daarom een heugelijke dag! Vanmorgen heb ik in het Haagse Laakkwartier officieel de handen ineengeslagen met alle gemeenten, Stichting Leergeld, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en Stichting Jarige Job. We hebben afspraken ondertekend over hoe we de extra 100 miljoen euro, die de regering op aandringen van de PvdA voor de bestrijding van kinderarmoede heeft vrijgemaakt, met ingang van komend jaar gaan besteden. Samen gaan we ervoor zorgen dat we alle kinderen, die steun nodig hebben voor schoolspullen, muziek- of sportlessen en uitjes, gaan bereiken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Partij van de Arbeid
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Partij van de Arbeid

Die hulp en dat committent van de gemeenten en fondsen zijn me veel waard. Deze partijen zijn al sinds jaar en dag aan de slag om kinderen die daar behoefte aan hebben te helpen. Met succes. Vorig jaar hielpen landelijke fondsen en stichtingen zo’n 250 duizend kinderen. Steeds meer gemeenten hebben een kindpakket, waardoor tienduizenden kinderen mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Maar het kan nog beter.

Het is tijd om álle kinderen te bereiken. Ook uit gezinnen die niet zo snel om hulp zullen vragen. Ook in gemeenten waar nu nog geen fondsen en stichtingen actief zijn. Ook uit wijken waar weinig armoede is en het niet wordt opgemerkt dat een kind aan de zijlijn staat. Daarom tekende ik de afspraak dat gemeenten, samen met Stichting Leergeld, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en Stichting Jarige Job, de kinderen die steun nodig hebben gaan vinden en hen bij gaan staan. De vijf fondsen bieden hun hulp aan en beloven te gaan werken vanuit één platform zodat kinderen beter worden geholpen. Ook is afgesproken dat gemeenten intensiever gaan samenwerken met scholen, centra voor jeugd en gezin, bibliotheken, kerken en moskeeën om de kinderen in armoede te bereiken.

Een docent, bibliothecaris of vrijwilliger bij een lokale stichting weet het beste wie er welke hulp nodig heeft. Want ieder kind is anders. Verder is uitgesproken dat kinderen zelf worden betrokken bij de nieuwe plannen van de gemeenten en de fondsen. Tot slot hebben we afgesproken dat de 100 miljoen euro moeten worden besteed bovenop het armoedegeld dat gemeenten nu al uittrekken om kinderen mee te laten doen. Het is extra geld, voor nieuwe projecten en met nieuwe partners. Deze afspraken zal ik streng in de gaten houden.

Aan de slag! Steun je de strijd van de PvdA om ieder kind mee te laten doen? Meld je dan aan als ambassadeur!

Praat op 3 december verder hierover met Jetta Klijnsma >

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Partij van de Arbeid