Te weinig gele kaarten om Europese winstbelasting te heroverwegen - EU monitor

EU monitor
Dinsdag 26 januari 2021
kalender

Te weinig gele kaarten om Europese winstbelasting te heroverwegen

woensdag 11 januari 2017, 16:11

DEN HAAG (PDC i) - Parlementen uit zes Europese landen hebben bezwaar gemaakt tegen een Europese winstbelasting. Dat zijn onvoldoende gele kaarten i om de Commissie te dwingen het voorstel te heroverwegen. De Eerste- en Tweede Kamer in Nederland trokken beiden een gele kaart tegen het voorstel. Zij stelden dat Brussel Nederland te veel zou beperken om een eigen belastingbeleid te voeren.

Het voorstel van de Commissie is om binnen de Europese Unie een gemeenschappelijke grondslag te creëren voor de vennootschapsbelasting. Hierbij wordt de winst van een bedrijf vastgesteld in het land waar het hoofdkantoor is gevestigd. De winst wordt daarna via een verdeelsleutel toebedeeld aan de andere lidstaten waar het bedrijf actief is. De Europese landen bepalen vervolgens zelf wat het tarief is waarmee zij de toebedeelde winst belasten. Het voorstel valt binnen de plannen om belastingontwijking te bestrijden.

Het voorstel van eurocommissaris Moscovici i kan nu besproken worden door de Raad van Ministers. Zij kunnen er nog wel een veto over uitspreken.

Bron: Het Financieele Dagblad