NOS verwaarloost eigen regels en schoffeert daarmee de kiezer - EU monitor

EU monitor
Zondag 25 oktober 2020
kalender

NOS verwaarloost eigen regels en schoffeert daarmee de kiezer

Met dank overgenomen van Vrijzinnige Partij (VP) i, gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2017.

Gisteravond (14-3) zou Tunahan Kuzu in debat gaan met Jan Roos en Marianne Thieme (PvdD). Omdat Kuzu heeft afgezegd zou Norbert Klein, lijsttrekker van de Vrijzinnige Partij, volgens eerdere afspraken met de NOS, als reserve debater worden opgeroepen door de NOS. Ondanks intensief contact tussen de NOS en de Vrijzinnige Partij, en herhaaldelijk aandringen van Norbert Klein, blijkt nu echter dat de NOS doodleuk weigert om zich aan de afspraken te houden en simpelweg geen vervanger van Kuzu ‘zoekt’. Terwijl die vervanger al lang bekend is bij de NOS, en klaar staat om in te vallen. Het is een slap argument om Roos en Thieme zielig te vinden als ze overvallen zouden worden door een nieuwe tegenstander. Het lijkt alsof dat een diskwalificatie van de debatvaardigheid is van Thieme en Roos. Klein zegt zich geschoffeerd te voelen door het onfatsoen van de NOS. Rechtvaardigheid is bij een publieke taakomroep zonder achterban en zonder legitimatie klaarblijkelijk ver te zoeken. En de kiezer heeft het nakijken.

Lees hier zelf de mail van de NOS:

Van: Bram Schilham

Verzonden: dinsdag 14 maart 2017 16:51

Aan: ‘Vrijzinnige Partij’

CC: Marcel Gelauff

Onderwerp: RE: deelname NOS debat

Geachte heer Klein,

Dank voor uw mail. Ik begrijp uw gedachtegang, maar onze uitleg van de NOS-spelregels wijkt daar van af.

Naar onze mening zouden we onze spelregels op het laatste moment veranderen, als we een andere deelnemer tot het debat zouden toelaten. De debatpartners hebben zich daarop niet kunnen voorbereiden en zouden ons met recht het verwijt kunnen maken dat we ze overvallen met een andere tegenstander.

De enige oplossing is om het debatdeel waarvoor Kuzu het thema had aangedragen te laten vervallen en de debattijd voor de twee overgebleven deelnemers in te korten.

Dat is ook wat wij gaan doen.

Vriendelijke groet en succes op verkiezingsdag,

Bram Schilham

by