Uitvoeringsverordening

Dit bindende besluit van de Europese Unie i geldt rechtstreeks in alle lidstaten i van de Europese Unie i. Hierdoor hebben uitvoeringsverordeningen dezelfde werking als een nationale wet. In geval van strijdigheid gaat de uitvoeringsverordening echter boven nationaal recht.

Uitvoeringsverordeningen zijn beperkt in wat er mee geregeld kan worden. Alleen zaken die nodig zijn om eenduidige uitvoering van eerder aangenomen Europese wetgeving in de Unie te verzekeren kunnen in een uitvoeringsverordening worden vastgelegd.

De Europese Commissie is primair verantwoordelijk voor het vaststellen van uitvoeringsverordeningen.

1.

Uitvoeringsverordening in detail

Toepassingsgebied

Uitvoeringsverordeningen zijn direct toepasbaar en hoeven niet te worden omgezet in nationale wetgeving. Op deze manier horen de bepalingen die in een uitvoeringsverordening staan in alle lidstaten van de EU op een zelfde manier te worden ingevoerd en overal tot een gelijk resultaat leiden. Lidstaten zijn verplicht om uitvoeringsverordeningen uit te voeren.

Wanneer uitvoeringsverordeningen in strijd zijn met nationale wetgeving zal de nationale wetgeving op dit punt buiten beschouwing worden gelaten.

Uitvoeringsverordeningen kunnen alleen worden vastgesteld wanneer er in Europese wetgeving is voorzien in verdere uitwerking van de bedoelde maatregelen in uitvoerende wetgeving. Een uitvoeringsverordening mag niet meer bevatten dan regels om ervoor te zorgen dat een stuk wetgeving 'volgens eenvormige voorwaarden' wordt uitgevoerd. Uitvoeringsverordeningen betreffen heel specifieke onderwerpen en zijn in principe technisch van aard.

Voorbeeld

De EU wil dat er in de interne markt één set regels komt voor het kunnen handelen in bouwmaterialen. Dat principe wordt vastgelegd in een richtlijn of verordening. In die richtlijn of verordening staat ook omschreven binnen welke kaders de Commissie verdere invulling van de regel kan uitwerken. Een uitvoeringsverordening kan bijvoorbeeld vaststellen precies welke bouwmaterialen onder deze regels vallen, of regelen dat er één systeem van certificering komt voor bepaalde bouwproducten.

Burgers en instanties kunnen in een rechtszaak een beroep doen op een uitvoeringsverordening. In formele termen zegt men dan dat een uitvoeringsverordening 'horizontale werking' heeft. Dat wil zeggen dat hij geldt tussen gelijkwaardige partijen. Ook in zaken tegen de staat kan verwezen worden naar een uitvoeringsverordening.

Vaststellen uitvoeringsverordening

Er zijn twee procedures voor het vaststellen van een uitvoeringsverordening i.

In beide gevallen ligt het initiatief en het uiteindelijke besluit bij de Europese Commissie, maar het verschil tussen de twee is of de Commissie wel of geen goedkeuring nodig heeft van een comité waar vertegenwoordigers van de lidstaten in plaatsnemen, een zogeheten comitologie-comité i.

Op het terrein van het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid geldt dat de Raad het initiatief neemt en ook het uiteindelijke besluit neemt.

2.

Juridisch kader

Uitvoeringshandelingen, waar de uitvoeringsverordening een mogelijke vorm van is, vinden hun basis in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie i (VwEU).

  • instrument: zesde deel VwEU titel I hoofdstuk 2 eerste afdeling art. 291 i

3.

Meer informatie