EU-Oekraïne: Commissie dient voorstel in voor nieuwe macrofinanciële bijstand van 1 miljard EUR

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 9 maart 2018.

De Europese Commissie i heeft een voorstel ingediend voor een nieuw programma voor macrofinanciële bijstand (MFB) aan Oekraïne van ten hoogste 1 miljard EUR ter ondersteuning van de economische stabilisatie en structurele hervormingen.

Het voorstel van vandaag is er gekomen op verzoek van de Oekraïense autoriteiten en naar aanleiding van rechtstreekse besprekingen tussen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i en de Oekraïense president Petro Porosjenko. Het is de bedoeling dat het nieuwe programma voortbouwt op de resultaten die geboekt zijn bij de ondersteuning van de economische stabilisatie en structurele hervormingen in het kader van de drie voorgaande MFB-operaties.

Sinds het begin van de crisis in 2014 heeft de EU tot dusver 12,8 miljard EUR toegezegd om het hervormingsproces in Oekraïne te ondersteunen, waarvan 2,8 miljard EUR in het kader van drie MFB-programma's.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis i, bevoegd voor de Euro en de Sociale Dialoog, ook verantwoordelijk voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: "Het voorstel van vandaag over het vierde programma voor macrofinanciële bijstand van 1 miljard euro toont aan dat de EU vastbesloten is de Oekraïense bevolking te steunen. Deze solidariteit moet gepaard gaan met een blijvend engagement van de Oekraïense autoriteiten om een ambitieuze hervormingsagenda uit te voeren met het oog op een stabiel en welvarend Oekraïne. We rekenen op de steun van het Europees Parlement i en de lidstaten voor dit belangrijke programma."

Commissaris Pierre Moscovici i, bevoegd voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: "Oekraïne kan blijven rekenen op de politieke en financiële steun van de Europese Unie voor zijn hervormingsinspanningen. In de afgelopen jaren is al veel verwezenlijkt, vaak in de moeilijkste omstandigheden. Nu roep ik de autoriteiten op om de hervormingsinspanningen met hernieuwde kracht voort te zetten en een eerlijker, stabieler en welvarender land op te bouwen ten behoeve van alle Oekraïners."

Alle middelen in het kader van het voorgestelde programma, ook de eerste tranche, zullen alleen worden uitbetaald op voorwaarde dat hervormingsmaatregelen worden uitgevoerd, die erop gericht zijn de zwakke punten in de Oekraïense economie aan te pakken. De hervormingen, die in een memorandum van overeenstemming worden vastgesteld, zullen rekening houden met de maatregelen die nog niet zijn uitgevoerd in het kader van het vorige MFB-programma, en zullen maatregelen omvatten om de strijd tegen corruptie op te voeren.

De Commissie erkent de aanzienlijke hervormingsinspanningen die de Oekraïense autoriteiten in de afgelopen jaren hebben geleverd, ook in cruciale sectoren zoals energie, openbaar bestuur, sociale vangnetten, het beheer van de overheidsfinanciën en justitie. Sinds het verstrijken van het vorige MFB-programma in januari 2018 heeft Oekraïne zijn hervormingsinspanningen voortgezet, ook wat betreft enkele van de vier maatregelen die niet zijn uitgevoerd waardoor de laatste tranche van dat programma niet is uitbetaald. Met de oprichting van een centraal kredietregister is nu een van deze toezeggingen vervuld. Er moet nog meer vooruitgang worden geboekt met de andere uitstaande maatregelen van het vorige programma. Het is belangrijk dat deze hervormingsdynamiek in stand wordt gehouden om corruptie te bestrijden, het vertrouwen op te bouwen en ondersteuning te bieden aan een duurzaam economisch herstel, werkgelegenheid en groei.

Achtergrond

MFB-operaties (macrofinanciële bijstand) maken deel uit van het bredere engagement van de EU met de buurlanden en zijn bedoeld als een uitzonderlijk EU-instrument voor crisisrespons. Ze staan ter beschikking van de nabuurschapslanden van de EU die met ernstige betalingsbalansproblemen kampen. Naast macrofinanciële bijstand biedt de EU ondersteuning aan Oekraïne via tal van andere instrumenten, zoals humanitaire hulp, begrotingssteun, thematische programma's, technische bijstand en blendingfaciliteiten ter ondersteuning van investeringen.

Tot dusver heeft Oekraïne in totaal 2,81 miljard EUR aan Europese MFB-leningen ontvangen sinds het uitbreken van de crisis begin 2014. Hierbij gaat het om 1,61 miljard EUR die in 2014 en 2015 is uitbetaald in het kader van twee vorige MFB-operaties en 1,2 miljard EUR in 2015-2017 in het kader van een derde operatie. Oekraïne vervulde 17 van de 21 beleidstoezeggingen die waren gekoppeld aan de derde tranche van 600 miljoen EUR die aan Oekraïne beschikbaar kon worden gesteld in het kader van de derde MFB-operatie. Vier maatregelen waren evenwel niet uitgevoerd in januari 2018, toen de beschikbaarheid van de bijstand afliep. Gezien deze omstandigheden kon de Commissie niet overgaan tot de uitbetaling van de laatste tranche in het kader van de derde MFB-operatie.

Het voorstel van de Commissie voor een vierde MFB-programma ten behoeve van Oekraïne moet nog goedkeuring krijgen van het Europees Parlement en de Raad van de EU volgens de gewone wetgevingsprocedure.

Meer informatie

Macrofinanciële bijstand

Macrofinanciële bijstand aan Oekraïne

Betrekkingen tussen de EU en Oekraïne

Website van de EU-delegatie in Oekraïne

Informatie over MFB-operaties, met inbegrip van jaarverslagen

Website van de EU over de betrekkingen met investeerders

IP/18/1702

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail