Uitvoeringsverordening 2018/507 - Wijziging van bijlage I bij Verordening 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsverordening is op 27 maart 2018 gepubliceerd en is op 16 april 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsverordening (EU) 2018/507 van de Commissie van 26 maart 2018 tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Regulation (EU) 2018/507 of 26 March 2018 amending Annex I to Council Regulation (EEC) No 2658/87 on the tariff and statistical nomenclature and on the Common Customs Tariff
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsverordening
Wetgevingsnummer Uitvoeringsverordening 2018/507
Celex-nummer i 32018R0507

3.

Key dates

Document 26-03-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 27-03-2018; PB L 83 p. 11-12
Inwerkingtreding 16-04-2018; in werking datum publicatie +20 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

27.3.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 83/11

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/507 VAN DE COMMISSIE

van 26 maart 2018

tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad van 23 juli 1987 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (1), en met name artikel 9, lid 1, onder e),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 is een goederennomenclatuur ingesteld (hierna de „gecombineerde nomenclatuur” genoemd), die in bijlage I bij die verordening is opgenomen.

 

(2)

Omwille van de rechtszekerheid moet de indeling van capsules, tabletten, pastilles en pillen die gemaakt zijn van producten van hoofdstuk 15, worden verduidelijkt.

 

(3)

Overeenkomstig het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de gevoegde zaken C-410/08 tot en met C-412/08 (2) moeten producten voor menselijke consumptie die bestemd zijn om te worden gebruikt als voedingssupplementen en hoofdzakelijk zijn samengesteld uit plantaardige of dierlijke olie waaraan vitamines zijn toegevoegd, en die in afgemeten hoeveelheden (capsules) zijn opgemaakt, worden ingedeeld onder post 2106 („Producten voor menselijke consumptie, elders genoemd noch elders onder begrepen”).

 

(4)

In dat arrest heeft het Hof van Justitie uiteengezet dat, in het geval van de betrokken goederen, de presentatiewijze een bepalend element is dat tekenend is voor de functie als voedingssupplement hiervan, aangezien dit de dosering van de voor menselijke consumptie bedoelde producten, de wijze waarop ze worden opgenomen en de plaats waar ze hun werking moeten krijgen, bepaalt. Het omhulsel is dan ook een factor die, samen met de inhoud ervan, de bestemming en de aard van de respectieve goederen bepaalt. Het feit dat de ruwe materialen waaruit de voor menselijke consumptie bedoelde producten zijn samengesteld, gedeeltelijk onder de posten 1515 en 1517 van de GN vallen, sluit de indeling ervan onder post 2106 niet uit. De posten 1515 en 1517 van de GN bieden geen ruimte voor de kenmerken van de goederen.

 

(5)

Er kunnen zich problemen voordoen met de tariefindeling van andere voor menselijke consumptie bedoelde producten die gemaakt zijn van producten van hoofdstuk 15, vergelijkbaar zijn qua samenstelling en doel van de producten in kwestie in het genoemde arrest van het Hof van Justitie, en in afgemeten hoeveelheden en in de vorm van capsules, tabletten, pastilles of pillen zijn opgemaakt.

 

(6)

In de GS-toelichtingen op post 2106 is bepaald dat die post preparaten omvat, vaak „voedingssupplementen” genoemd, waaraan vitaminen en soms zeer kleine hoeveelheden ijzerverbindingen zijn toegevoegd. Deze preparaten zijn opgemaakt in verpakkingen met de aanduiding dat zij bestemd zijn om het organisme gezond te houden.

 

(7)

Voedingssupplementen gemaakt van producten van hoofdstuk 15, die in afgemeten hoeveelheden zijn opgemaakt, zoals capsules, tabletten, pastilles en pillen, vallen niet onder dat hoofdstuk omdat de specifieke presentatiewijze kenmerkend is voor de functie hiervan als voedingssupplement. Voedingssupplementen zijn een erg specifiek soort producten voor menselijke consumptie die alleen in de GS-toelichtingen op post 2106 worden genoemd en die over het algemeen in afgemeten hoeveelheden zijn opgemaakt. Daarom kunnen de producten voor menselijke consumptie die bestemd zijn om te worden gebruikt als voedingssupplementen, in afgemeten hoeveelheden zijn opgemaakt en gemaakt zijn van producten van hoofdstuk 15, niet aan de vereisten van om het even welke post van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.