Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 22-23 mei 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018, 19:01.

Videobeelden van de Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport van 22 mei 2018 in Brussel.

Voornaamste resultaten

22 mei 2018

Onderwijs

Alle EU-burgers hebben recht op hoogwaardige en inclusieve voorzieningen voor onderwijs, opleiding en een leven lang leren om de vaardigheden te verwerven en te onderhouden die nodig zijn om ten volle aan het maatschappelijk leven te kunnen deelnemen en overgangen op de arbeidsmarkt met succes te kunnen opvangen. De Europese Unie kan veel doen om het volledige potentieel van onderwijs als motor voor werkgelegenheid, economische groei en sociale rechtvaardigheid te helpen ontsluiten.

Krasimir Valtsjev, Minister van Onderwijs en Wetenschap van de Republiek Bulgarije en voorzitter van de Raad

De Raad heeft een herziene aanbeveling aangenomen inzake sleutelcompetenties voor een leven lang leren. Doel daarvan is de uit 2006 daterende aanbeveling te actualiseren en in te spelen op veranderingen, zoals de digitalisering en de voortdurend evoluerende arbeidsmarkten.

Aanbeveling inzake sleutelcompetenties voor een leven lang leren

De Raad heeft ook aanbevelingen aangenomen over de bevordering van gemeenschappelijke waarden, inclusief onderwijs en de Europese dimensie in lesgeven, evenals conclusies over het toewerken naar een visie op een Europese onderwijsruimte.

Aanbeveling van de Raad inzake de bevordering van gemeenschappelijke waarden, inclusief onderwijs en de Europese dimensie in lesgeven

Conclusies van de Raad over toewerken naar een visie op een Europese onderwijsruimte

De ministers kregen de gelegenheid om te debatteren over het potentieel van universiteiten bij het bevorderen van regionale groei en ondernemers- en innovatievaardigheden, met bijzondere aandacht voor de maatregelen en prikkels waarin beleidsmakers kunnen voorzien om het potentieel van instellingen voor hoger onderwijs te ontwikkelen, en voor de rol van strategieën voor slimme specialisatie en synergieën.

De Raad werd ook geïnformeerd over een reeks belangrijke kwesties, zoals de rol van het onderwijs bij het aanpakken van antisemitisme, de Europese Schoolsportdag en het werkprogramma van het aantredende Oostenrijkse voorzitterschap.

Jeugdzaken

Na een informele lunchbespreking over de hervorming van de bestaande mechanismen voor overleg met jongeren, de zogenoemde gestructureerde dialoog met jongeren, nam de Raad conclusies aan over de rol van jongeren bij de opbouw van een veilige, hechte en harmonieuze samenleving en conclusies over de rol van de jeugd bij het aanpakken van de demografische uitdagingen.

Conclusies van de Raad over de rol van jongeren bij de opbouw van een veilige, hechte en harmonieuze samenleving in Europa

Conclusies van de Raad over de rol van de jeugd bij het aanpakken van de demografische uitdagingen in de Europese Unie

De Raad besprak ook de toekomstige prioriteiten van het EU-jongerenbeleid in aanwezigheid van Hassan Al Hilou, die de YouthTalks Foundation leidt. Het debat moest een bijdrage vormen aan het debat over de herziene Europese jongerenstrategie. De nieuwe strategie bevat voorstellen inzake het opzetten van een Europees samenwerkingskader voor jongeren voor de periode 2019-2024 en legt onder meer de nadruk op de actieve deelname van jongeren aan het democratisch bestel in Europa.

De ministers kregen ten slotte toelichting bij een verklaring over de voorkoming van gewelddadige radicalisering, het initiatief "Europese jongeren samen", en het werkprogramma van het aantredende Oostenrijkse voorzitterschap.

Videobeelden van de Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport van 23 mei 2018 in Brussel.

23 mei 2018

Cultuur / Audiovisuele sector

De Europese Raad heeft in zijn conclusies van december 2017 onderkend dat cultuur een sleutelrol vervult bij het aanpakken van belangrijke sociale en economische uitdagingen. Wij doen ons best om de beginselen naar de realiteit te vertalen en een langetermijnvisie uit te tekenen voor de bijdrage van cultuur aan de EU na 2020.

Boil Banov, Minister van Cultuur van de Republiek Bulgarije en voorzitter van de Raad

De Raad wisselde van gedachten over de langetermijnvisie voor de bijdrage van cultuur aan de EU na 2020, met bijzondere aandacht voor de vraag welke acties op EU-niveau moeten worden ondernomen om de ambitie op cultuurgebied naar een hoger niveau te tillen, zodat cultuur in de toekomst een ware aanjager van verandering wordt.

Ook namen de ministers conclusies aan over de noodzaak om cultureel erfgoed op alle beleidsgebieden van de EU op de voorgrond te plaatsen.

Conclusies van de Raad over de noodzaak cultureel erfgoed op alle beleidsgebieden van de EU op de voorgrond te plaatsen

De ministers werden ook geïnformeerd over een aantal belangrijke onderwerpen, gaande van de illegale invoer van cultuurgoederen uit archeologische vindplaatsen, de Europese culturele hoofdsteden in 2022 en het voorstel om de btw-richtlijn te wijzigen om meer rekening te houden met culturele beleidsmaatregelen, tot het werkprogramma van het aantredende Oostenrijkse voorzitterschap.

Sport

Jongeren en sport spelen een uiterst belangrijke rol bij de opbouw van veilige en hechte samenlevingen, bij het vinden van oplossingen voor maatschappelijke veranderingen en het bevorderen van de gemeenschappelijke waarden van de EU. Het is onze plicht onze jongeren sterker te maken en de juiste voorwaarden te creëren opdat sport haar rol in de samenleving kan vervullen.

Krasen Kralev, Minister van Jeugdzaken en Sport van de Republiek Bulgarije en voorzitter van de Raad

Na een informele lunchvergadering, waarin de Ministers van Sport met de voorzitter van de UEFA, Aleksander Čeferin, spraken over de toekomst van club- en interlandcompetities, nam de Raad conclusies aan over het bevorderen van de gemeenschappelijke waarden van de EU door middel van sport.

Conclusies van de Raad over het bevorderen van de gemeenschappelijke waarden van de EU door middel van sport

De ministers hielden vervolgens een oriënterend debat over de commercialisering van topsport en de houdbaarheid van het Europese sportmodel, dat ook werd bijgewoond door de UEFA-voorzitter. De ministers bespraken met name de uitdagingen waar het Europese model voor staat en hoe ervoor kan worden gezorgd dat de eigenschappen en sterke fundamenten van de sport in Europa bewaard blijven.

De Raad kreeg ook informatie over de meest recente vergaderingen van het Wereldantidopingagentschap, de verklaring "Voor een Europa van de sport", en het werkprogramma van het aantredende Oostenrijkse voorzitterschap.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3617

Brussel

22-23 mei 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 22‑23/05/2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 22‑23/05/2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers