Uitvoeringsbesluit 2018/748 - Onderwerpen van de nieuwe psychoactieve stof 1-(4-cyanobutyl)-N-(2-fenylpropaan-2-yl)-1H-indazol-3-carboxamide (CUMYL-4CN-BINACA) aan controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is op 22 mei 2018 gepubliceerd en is op 23 mei 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsbesluit (EU) 2018/748 van de Raad van 14 mei 2018 betreffende het onderwerpen van de nieuwe psychoactieve stof 1-(4-cyanobutyl)-N-(2-fenylpropaan-2-yl)-1H-indazol-3-carboxamide (CUMYL-4CN-BINACA) aan controlemaatregelen

officiële Engelstalige titel

Council Implementing Decision (EU) 2018/748 of 14 May 2018 on subjecting the new psychoactive substance 1-(4-cyanobutyl)-N-(2-phenylpropan-2-yl)-1H-indazole-3-carboxamide (CUMYL-4CN-BINACA) to control measures
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Wetgevingsnummer Uitvoeringsbesluit 2018/748
Origineel voorstel COM(2017)764 NLEN
Celex-nummer i 32018D0748

3.

Key dates

Document 14-05-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 22-05-2018; PB L 125 p. 10-11
Inwerkingtreding 23-05-2018; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.5.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 125/10

 

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2018/748 VAN DE RAAD

van 14 mei 2018

betreffende het onderwerpen van de nieuwe psychoactieve stof 1-(4-cyanobutyl)-N-(2-fenylpropaan-2-yl)-1H-indazol-3-carboxamide (CUMYL-4CN-BINACA) aan controlemaatregelen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Besluit 2005/387/JBZ van de Raad van 10 mei 2005 inzake de uitwisseling van informatie, de risicobeoordeling en de controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen (1), en met name artikel 8, lid 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 6 van Besluit 2005/387/JBZ heeft het uitgebreide wetenschappelijk comité van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving op een bijzondere vergadering een risicobeoordelingsverslag over de nieuwe psychoactieve stof 1-(4-cyanobutyl)-N-(2-fenylpropaan-2-yl)-1H-indazol-3-carboxamide („CUMYL-4CN-BINACA”) opgesteld, dat op 14 november 2017 bij de Commissie en de Raad is ingediend.

 

(2)

CUMYL-4CN-BINACA is een synthetische cannabinoïde. De effecten ervan zijn te vergelijken met die van THC, dat verantwoordelijk is voor de grote psychoactieve werking van cannabis, maar de toxiciteit van CUMYL-4CN-BINACA is levensbedreigender. De hoge werkzaamheid van CUMYL-4CN-BINACA enerzijds, en het feit dat CUMYL-4CN-BINACA een hoog of ongekend variabel gehalte in mengsels om te roken kan uitmaken anderzijds, maken dat het een aanzienlijk risico op vergiftiging in zich draagt.

 

(3)

CUMYL-4CN-BINACA is zeker sinds oktober 2015 in de Unie verkrijgbaar en is in elf lidstaten aangetroffen. Gezien de aard van CUMYL-4CN-BINACA zullen gevallen van aantreffing van CUMYL-4CN-BINACA waarschijnlijk worden ondergerapporteerd, omdat er niet routinematig naar CUMYL-4CN-BINACA wordt gezocht. CUMYL-4CN-BINACA werd in de meeste gevallen in beslag genomen in poeder- of kruidvorm, maar werd ook, zij het in mindere mate, in beslag genomen in andere fysische vormen, bijvoorbeeld. op vloeipapier. Tot op heden waren er al 270 gevallen van inbeslagname in de Unie.

 

(4)

Twee lidstaten hebben in totaal elf sterfgevallen gemeld die in verband worden gebracht met CUMYL-4CN-BINACA. Bij ten minste vijf sterfgevallen was CUMYL-4CN-BINACA ofwel de doodsoorzaak ofwel een factor die vermoedelijk heeft bijgedragen tot het overlijden. Daarnaast hebben twee lidstaten vijf niet-dodelijke acute intoxicaties gemeld die in verband worden gebracht met CUMYL-4CN-BINACA. Gezien de aard van CUMYL-4CN-BINACA zullen er waarschijnlijk minder gevallen van niet-dodelijke intoxicaties en sterfgevallen door CUMYL-4CN-BINACA worden aangetroffen en gerapporteerd dan er in werkelijkheid zijn.

 

(5)

Er is geen informatie inzake de betrokkenheid van de georganiseerde misdaad bij het vervaardigen, distribueren, verhandelen en leveren van CUMYL-4CN-BINACA in de Unie. De beschikbare gegevens lijken erop te wijzen dat CUMYL-4CN-BINACA wordt vervaardigd door chemische bedrijven in China.

 

(6)

CUMYL-4CN-BINACA wordt doorgaans zowel in kleine hoeveelheden als in bulk verkocht in headshops, als zogezegd legale drug, als mengsel om te roken of als poeder, en online als zogezegd legale vervanger voor cannabis. De stof wordt wellicht ook rechtstreeks op de illegaledrugsmarkt verkocht. Aangezien de verpakking van dergelijke producten maar zelden de ingrediënten aangeeft, zijn de meeste gebruikers er zich niet van bewust dat zij CUMYL-4CN-BINACA of zelfs synthetische cannabinoïden in het algemeen gebruiken.

 

(7)

CUMYL-4CN-BINACA heeft noch in de humane, noch in de veterinaire geneeskunde in de Unie een erkende toepassing. Er zijn geen aanwijzingen dat...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.