Brief regering; Reactie op het verzoek van de commissie t.g.v. kabinetsreactie op rapport van de Europese Ombudsman inzake benoeming-Selmayr - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Deze brief is onder nr. 1914 toegevoegd aan dossier 21501-02 - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken; Brief regering; Reactie op het verzoek van de commissie t.g.v. kabinetsreactie op rapport van de Europese Ombudsman inzake benoeming-Selmayr
Document­datum 25-10-2018
Publicatie­datum 31-10-2018
Nummer KST21501021914
Kenmerk 21501-02, nr. 1914
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

21 501-02

Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1914

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 oktober 2018

De Vaste Kamercommissie Europese Zaken heeft het kabinet verzocht om een reactie te geven op het rapport van de Europese Ombudsman inzake de benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. Met deze brief geef ik vervolg aan dat verzoek.

Op 21 februari heeft de Europese Commissie Martin Selmayr benoemd tot nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie. Martin Selmayr is voorgedragen door de voorzitter van de Europese Commissie, in overeenstemming met de EU-commissaris voor Begroting en Personeelszaken. Het college van commissarissen heeft vervolgens ingestemd met de benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal vanaf 1 maart.

Naar aanleiding van twee klachten heeft de Europese Ombudsman een onderzoek ingesteld naar de benoemingsprocedure van Martin Selmayr. Op 4 september is het rapport van de Ombudsman naar de Europese Commissie en het Europees parlement gestuurd. Het kabinet heeft kennisgenomen van het rapport van de Ombudsman. Het Ombudsmanrapport is gericht aan de Commissie. De Commissie heeft een termijn van drie maanden om de Ombudsman haar standpunt mee te delen (op grond van art. 228 VWEU en art. 3, lid 6 van het Statuut van de Europese Ombudsman).

Het is aan de Commissie om een reactie te formuleren en waar nodig stappen te ondernemen. Daarnaast legt de Europese Commissie (op grond van art. 17, lid 8, VEU) als college verantwoording af over deze benoeming aan het Europees parlement.

Het Europees parlement heeft op 18 april jl. vastgesteld dat er geen wettelijke basis is voor het ontslag van Martin Selmayr en heeft de benoeming in stand gelaten. Het Europees parlement heeft tegelijkertijd de Commissie gevraagd om een herbeoordeling van de benoeming,

kst-21501-02-1914 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

waarbij het Europees parlement vaststelt dat de benoeming de reputatie van de Commissie heeft geschaad. Daarnaast heeft het Europees parlement een oproep gedaan om in de toekomst open en transparante sollicitatieprocedures te hanteren. Dit is in overeenstemming met de Nederlandse inzet in de in de Raad Algemene Zaken van maart jl. (zie Kamerstuk 21 501/02, nr. 1854).

Het kabinet stelt vast dat het Europees parlement zijn controlerende taak ten aanzien van de Europese Commissie op dit vlak ter hand heeft genomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 21 501-02, nr. 1914 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.