Besluit 2019/136 - Standpunt EU in de Werkgroep Wijn die is opgericht bij de overeenkomst met Japan betreffende een economisch partnerschap, wat betreft de formulieren die moeten worden gebruikt voor certificaten voor de invoer in de EU van wijnbouwproducten uit Japan, en wat betreft de nadere zelfcertificeringsvoorschriften

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 29 januari 2019 gepubliceerd en is op 28 januari 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/136 van de Raad van 28 januari 2019 inzake het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Werkgroep Wijn die is opgericht bij de overeenkomst tussen de Europese Unie en Japan betreffende een economisch partnerschap, wat betreft de formulieren die moeten worden gebruikt voor certificaten voor de invoer in de Europese Unie van wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan, en wat betreft de nadere zelfcertificeringsvoorschriften

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/136 of 28 January 2019 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Working Group on Wine established by the Agreement between the European Union and Japan for an Economic Partnership as regards the forms to be used for certificates for the import of wine products originating in Japan into the European Union and the modalities concerning self-certification
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/136
Origineel voorstel COM(2018)837 NLEN
Celex-nummer i 32019D0136

3.

Key dates

Document 28-01-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 29-01-2019; PB L 25 p. 25-33
Inwerkingtreding 28-01-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

29.1.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 25/25

 

BESLUIT (EU) 2019/136 VAN DE RAAD

van 28 januari 2019

inzake het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Werkgroep Wijn die is opgericht bij de overeenkomst tussen de Europese Unie en Japan betreffende een economisch partnerschap, wat betreft de formulieren die moeten worden gebruikt voor certificaten voor de invoer in de Europese Unie van wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan, en wat betreft de nadere zelfcertificeringsvoorschriften

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De overeenkomst tussen de Europese Unie en Japan betreffende een economisch partnerschap (1) („de overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2018/1907 van de Raad (2). Deze overeenkomst treedt op 1 februari 2019 in werking.

 

(2)

Krachtens artikel 2.28, lid 1, van de overeenkomst volstaat een in overeenstemming met de wet- en regelgeving van Japan gewaarmerkt certificaat, waaronder ook wordt verstaan een certificaat opgesteld door een door de bevoegde autoriteit van Japan gemachtigde producent, om aan te tonen dat is voldaan aan de voorschriften voor de invoer en verkoop in de Unie van wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan als bedoeld in de artikelen 2.25, 2.26 of 2.27 van de overeenkomst.

 

(3)

Krachtens artikel 2.28, lid 2, van de overeenkomst moet de Werkgroep wijn bij besluit nadere voorschriften voor lid 1 van dat artikel vaststellen, en met name de te gebruiken formulieren en de in het certificaat te verstrekken informatie.

 

(4)

In artikel 2.35, lid 2, onder a), van de overeenkomst is bepaald dat de Werkgroep wijn de nadere voorschriften inzake de zelfcertificering moet vaststellen.

 

(5)

Krachtens artikel 2.35, lid 3, van de overeenkomst moet de Werkgroep wijn voor het eerst bijeenkomen op de datum van inwerkingtreding van de overeenkomst.

 

(6)

Tijdens haar eerste bijeenkomst op 1 februari 2019 moet de Werkgroep wijn het besluit inzake de formulieren die voor certificaten voor de invoer in de Unie van wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan moeten worden gebruikt, en inzake de nadere zelfcertificeringsvoorschriften vaststellen, zodat de overeenkomst op doeltreffende wijze kan worden uitgevoerd en wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan dus op eenvoudigere wijze kunnen worden ingevoerd. De beoogde formulieren en zelfcertificeringsvoorschriften stroken met het beleid van de Unie inzake de vergemakkelijking van de handel en samenwerking bij de fraudebestrijding met derde landen die een overeenkomst hebben gesloten met de Unie.

 

(7)

Het is wenselijk het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Werkgroep wijn.

 

(8)

Het standpunt van de Unie in de Werkgroep wijn moet derhalve worden gebaseerd op het aangehechte ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat tijdens de eerste bijeenkomst van de Werkgroep wijn moet worden ingenomen, berust op het bij het onderhavige besluit gevoegde ontwerpbesluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 28 januari 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

  • P. 
    DAEA
 

  • (2) 
    Besluit (EU) 2018/1907 van de Raad van 20 december 2018 betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Japan betreffende een economisch partnerschap (PB L 330 van 27.12.2018, blz. 1).
 

ONTWERP

BESLUIT Nr. 1/2019 VAN DE WERKGROEP WIJN EU-JAPAN

van …

inzake de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.