Besluit 2019/349 - Standpunt EU in het Comité voor overheidsopdrachten van de Wereldhandelsorganisatie over de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten in het kader van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 4 maart 2019 gepubliceerd en is op 22 februari 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/349 van de Raad van 22 februari 2019 tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Comité voor overheidsopdrachten van de Wereldhandelsorganisatie over de toetreding van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten in het kader van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/349 of 22 February 2019 establishing the position to be taken on behalf of the European Union within the Committee on Government Procurement of the World Trade Organisation on the accession of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to the Revised Agreement on Government Procurement in the context of its withdrawal from the European Union
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/349
Origineel voorstel COM(2019)46 NLEN
Celex-nummer i 32019D0349

3.

Key dates

Document 22-02-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 04-03-2019; PB L 63 p. 12-14
Inwerkingtreding 22-02-2019; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.3.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 63/12

 

BESLUIT (EU) 2019/349 VAN DE RAAD

van 22 februari 2019

tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Comité voor overheidsopdrachten van de Wereldhandelsorganisatie over de toetreding van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten in het kader van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie is partij bij de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten („de herziene GPA”), en de herziene GPA is op grond van het Unierecht van toepassing op haar lidstaten.

 

(2)

Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk kennisgegeven van zijn voornemen om zich uit de Unie terug te trekken krachtens artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie. De Verdragen zullen niet meer van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk met ingang van de datum van inwerkingtreding van een terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na die kennisgeving, dat wil zeggen met ingang van 30 maart 2019, tenzij de Europese Raad met instemming van het Verenigd Koninkrijk met eenparigheid van stemmen tot verlenging van deze termijn besluit. Met ingang van die datum zal de herziene GPA automatisch niet langer op het Verenigd Koninkrijk van toepassing zijn.

 

(3)

Op 1 juni 2018 heeft het Verenigd Koninkrijk, met ondersteuning van de Unie, verzocht om toe te treden tot de herziene GPA.

 

(4)

Volgens artikel XXII, lid 2, van de herziene GPA kan elk WTO-lid tot deze overeenkomst toetreden op tussen dat lid en de partijen overeen te komen voorwaarden; deze voorwaarden worden vastgesteld in een besluit van het comité inzake overheidsopdrachten („het GPA-comité”). Toetreding geschiedt door nederlegging bij de directeur-generaal van de WTO van een toetredingsinstrument waarin de overeengekomen voorwaarden worden gespecificeerd. De herziene GPA treedt voor een toetredend lid in werking op de 30e dag nadat het zijn toetredingsinstrument heeft nedergelegd.

 

(5)

De verbintenissen van het Verenigd Koninkrijk inzake dekking op het gebied van toegang tot de markt voor overheidsopdrachten zijn vastgelegd in zijn definitieve aanbod dat op 2 oktober 2018 aan de partijen bij de GPA is gezonden.

 

(6)

Het definitieve aanbod van het Verenigd Koninkrijk is gepast omdat de verbintenissen van het Verenigd Koninkrijk inzake dekking de Unie de maximale dekking bieden die momenteel in het kader van de GPA-lijst van de Unie aan het Verenigd Koninkrijk toekomt, die overeenstemt met de dekking die momenteel in het kader van de lijst van de Unie aan het Verenigd Koninkrijk als lidstaat toekomt. De Unie moet zorgen voor een op wederkerigheid berustende behandeling en haar lijst aanpassen teneinde de marktdeelnemers van het Verenigd Koninkrijk een overeenkomstig toegangsniveau in het kader van de herziene GPA te bieden. Bovendien moet de lijst van de Unie in aanhangsel I van de herziene GPA worden gepreciseerd aangezien het Verenigd Koninkrijk niet langer onder die lijst zal vallen in het kader van de herziene GPA. Deze voorwaarden, zoals vermeld in de bijlage bij dit besluit, zullen deel uitmaken van de voorwaarden voor toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de herziene GPA en zullen worden opgenomen in het door het GPA-comité te nemen besluit over de toetreding van het Verenigd Koninkrijk.

 

(7)

Het is derhalve passend om het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het GPA-comité moet worden...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.