Besluit 2019/392 - Sluiting van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 13 maart 2019 gepubliceerd en is op 4 maart 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/392 van de Raad van 4 maart 2019 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/392 of 4 March 2019 on the conclusion, on behalf of the European Union, of the Treaty establishing the Transport Community
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/392
Origineel voorstel COM(2018)532 NLEN
Celex-nummer i 32019D0392

3.

Key dates

Document 04-03-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 13-03-2019; PB L 71 p. 1-4
Inwerkingtreding 04-03-2019; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

13.3.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 71/1

 

BESLUIT (EU) 2019/392 VAN DE RAAD

van 4 maart 2019

betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91 en artikel 100, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a), en artikel 218, lid 7,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring door het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Commissie heeft namens de Unie onderhandeld over een Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap tussen de Europese Unie, enerzijds, en de Republiek Albanië, Bosnië en Herzegovina, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Kosovo (*1), Montenegro en de Republiek Servië, anderzijds („het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap”).

 

(2)

Het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap is op 9 oktober 2017 namens de Unie ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum, overeenkomstig Besluit 2017/1937 van de Raad (2), en is voorlopig toegepast overeenkomstig artikel 41, lid 3, van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap.

 

(3)

Het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap bevordert de ontwikkeling van het vervoer tussen de Unie en de Zuidoost-Europese partijen op basis van de bepalingen van het acquis van de Unie.

 

(4)

De zittingen van de ministerraad en de vergaderingen van het regionale stuurcomité ingesteld bij respectievelijk de artikelen 21 en 24 van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap, moeten in de Raad naar behoren worden voorbereid op basis van voorstellen en andere documenten van de Commissie, in overeenstemming met de desbetreffende bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). De Commissie moet worden gemachtigd om, namens de Unie, na passende raadpleging haar goedkeuring te hechten aan wijzigingen van de lijsten van handelingen van de Unie opgenomen in bijlage I van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap, overeenkomstig artikel 20, lid 3, onder a), van dat verdrag.

 

(5)

Het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap moet worden goedgekeurd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap wordt namens de Europese Unie goedgekeurd (3) (4).

Artikel 2

  • 1. 
    Onverminderd lid 2 dient de Commissie, zo spoedig mogelijk vóór de zittingen van de ministerraad of de vergaderingen van het regionale stuurcomité, bij de Raad of zijn voorbereidende instanties in het passende formaat voor vaststelling of raadpleging, naargelang het geval volgens het VWEU en het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name het beginsel van loyale samenwerking, ontwerpen van standpunten en verklaringen van de Unie over de aangelegenheden die tijdens de zittingen en vergaderingen in kwestie zullen worden besproken, in.
  • 2. 
    Het door de Unie in te nemen standpunt ten aanzien van besluiten van het regionale stuurcomité op grond van artikel 20, lid 3, onder a), van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap die uitsluitend betrekking hebben op de bijwerking van Uniehandelingen opgenomen in bijlage I bij het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap, wordt door de Commissie vastgesteld. Alvorens een dergelijk besluit wordt vastgesteld, raadpleegt de Commissie de Raad, voldoende op voorhand en middels een schriftelijk voorbereidend document, over het verwachte standpunt.

Eventuele aanpassingen van Uniehandelingen die in bijlage I bij het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap zullen worden opgenomen, betreffen uitsluitend technische aanpassingen die voor die opneming nodig...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.