Brexitweekend: Joris Luyendijk en Daniel Rowland met Brodsky Quartet in Stadsgehoorzaal Leiden - EU monitor

EU monitor
Donderdag 13 augustus 2020
kalender

Brexitweekend: Joris Luyendijk en Daniel Rowland met Brodsky Quartet in Stadsgehoorzaal Leiden

Stadhuis van Leiden
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 29 maart 2019 20:15 - 31 maart 2019 18:00
plaats Leiden
locatie Stadsgehoorzaal Toon locatie
organisatie Stadsgehoorzaal

Is het nu dan echt zover? Wat sommigen gehoopt en velen gevreesd hadden, wordt wellicht toch werkelijkheid. Het Verenigd Koninkrijk maakt de ankers los en dobbert weg van Europa. 29 maart 2019 is de dag die de Britten hebben bepaald voor hun vertrek uit de EU. Om stil te staan bij dit vertrek en bij de vele gevolgen die de Brexit voor zowel Groot-Brittannië als Europa heeft, organiseert Stadsgehoorzaal Leiden een speciaal Brexit-weekend. De Britten verdienen een uitzwaaimoment.

Joris Luyendijk, journalist en antropoloog, en de Nederlandse Engelsman Daniel Rowland, primarius van het Brodsky Quartet, vertellen op hun eigen manier het verhaal van de connectie van Engeland met het vasteland. De een doet dat in woord, de ander in klank en muziekkeuze.

Theatercollege door Joris Luyendijk

Niemand zag de Brexit aankomen, ook journalist en antropoloog Joris Luyendijk niet. In een speciaal voor Brexit samengesteld theatercollege gaat Luyendijk op vrijdag 29 maart voorbij de bekende verklaringen en geeft hij zijn visie op de meest actuele stand van zaken.  

Kamermuziekweekend Daniel Rowland & Friends

Daniel Rowland stelde voor de Stadsgehoorzaal Leiden een programma met kamermuziek samen, waarin hij zijn favoriete Engelse en continentale muziek laat horen. Hij licht zijn eigen gevoel ten opzichte van Brexit toe:

"'Fog on channel, continent cut off’, luidde een beroemd geworden Londense krantenkop. Als geboren Londenaar, maar opgegroeid in Twente, met een Engelse vader en Nederlandse moeder, sinds jaren pendelend tussen Nederland en de UK, zie ik zoals zovelen met lede ogen, verdriet en ongeloof aan hoe mijn geliefde Engeland nu ‘cut off’ wordt van mijn evenzo geliefde Nederland en Europa. 

Wat beter te doen rond zo’n stommiteit dan er een zinderend muzikaal feest van te maken? Met een kleurrijk pan-Europees solisten collectief en het beroemde Brodsky Quartet (Iers/Belgisch/Engels/Nederlands) vieren we de muzikale rijkdom die Engeland voortgebracht heeft (van Purcell, Britten, Vaughan-Williams, en Elgar tot Taverner en Elvis Costello), de grote Europeanen die inspiratie, succes en een warm welkom en vonden in Londen (Handel, Mendelssohn, Panufnik), en nemen we met een traantje afscheid met Elgar’s schitterende, nostalgische kwintet, en een speciaal geschreven werk van Paul Cassidy. Ik nodig alle muziekminnende Anglofielen uit om in de Stadsgehoorzaal zich onder te dompelen in een Engels muziekfeestje - de allerbeste manier om that particular weekend door te komen, lijkt me...” 

Rowland brengt tijdens het Brexit-weekend zijn beste vrienden mee: het Brodsky Quartet, maar ook Joel Waterman (altviool), Natacha Kudritskaya (piano), Zoran Markovic (contrabas), Maja Bogdanovic (cello), Victoire Bunel (mezzosopraan) en drie viool-toptalenten uit Daniels klas aan het Royal College of Music: Maja Horvat, Asia Jimenez Anton de Vez en Maren Bosma.

Flitscolleges Brexit & Beverages

Ook wordt er op zaterdag 30 maart onder de titel Brexit & Beverages aan de hand van Engelstalige ‘flitscolleges’ door Matthew Broad (universitair docent bij het Instituut Geschiedenis aan de universiteit van Leiden), Joost Augusteijn (universitair hoofdocent bij het Instituut Geschiedenis, universiteit Leiden) en Patrick van den Berghe (ministerie van Economische Zaken) licht geworpen op wat misschien wel de meeste belangrijke Europese politieke verandering ooit zou kunnen worden. Deze colleges worden gegeven tussen 13.30 en 15.30 uur en zijn gratis te bezoeken.

De concerten zijn zowel los te bezoeken, als alle vier samen met een passe-partout. Dit passe-partout is te bestellen via 071 - 516 3881 (de kassa is bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur). Kaarten voor losse concerten en het theatercollege van Joris Luyendijk zijn eveneens via de website leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl te bestellen.


1.

Meer over...

2.

Meer informatie