Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 22-23 mei 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 22 mei 2019, 18:00.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport (Jeugdzaken en Onderwijs), op 22 mei 2019 te Brussel.

22 mei 2019 - Jeugdzaken en Onderwijs

De Raad heeft conclusies aangenomen over jongeren en de toekomst van werk. Om problemen als onzekerheid en onzekere werkomstandigheden aan te pakken, worden in de conclusies de volgende maatregelen voorgesteld:

aanpasbare en dynamische onderwijs- en opleidingsstelsels

het bevorderen van een leven lang leren

een soepele overgang van school naar werk en van werk naar werk

gelijke toegang tot hoogwaardige banen voor alle jongeren in de toekomst

De EU kent een duurzame economische groei en de werkloosheid is erg laag. Toch blijft de jeugdwerkloosheid relatief hoog. Tegelijkertijd veranderen de werkroosters aanzienlijk. We moeten ervoor zorgen dat jongeren na hun studie een beroep kunnen doen op adequate opleidingsprogramma's en hoogwaardige banen kunnen vinden.

Constantin-Bogdan Matei, Roemeens Minister van Jeugdzaken en Sport

Conclusies van de Raad over jongeren en de toekomst van werk, 29 april 2019

Werkgelegenheid voor jongeren (achtergrondinformatie)

Europese onderwijsruimte (achtergrondinformatie)

De ministers hebben ook een resolutie aangenomen met richtsnoeren voor de governance van de EU-jongerendialoog. De jongerendialoog, waaraan jeugdorganisaties, besluitvormers, deskundigen en onderzoekers deelnemen, draagt bij aan de algemene doelstellingen van de EU-strategie voor jongeren door:

de deelneming van jongeren aan het democratisch leven van Europa aan te moedigen

gelijke deelname tussen jonge vrouwen en jonge mannen te bevorderen

te luisteren naar verschillende meningen en ervoor te zorgen dat alle jongeren kunnen bijdragen aan de beleidsvorming

Resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, tot vaststelling van richtsnoeren over de governance van de EU-jongerendialoog, 3 mei 2019

De Raad heeft een oriënterend debat gehouden over "Jongeren als drager van de democratie in de EU". Het debat vond plaats in de aanloop naar de komende Europese verkiezingen, maar ook in de context van een aantal verkiezingen die in 2019 in verschillende EU-lidstaten plaatsvinden. Twee studenten van 18 en 25 jaar openden het debat.

Jongeren als drager van de democratie in de EU, 3 mei 2019

De ministers hebben een aanbeveling aangenomen over een alomvattende benadering van het onderwijzen en leren van talen. Doel van de aanbeveling is na te gaan hoe alle jongeren bevoegdheden kunnen verwerven in twee andere talen, naast hun moedertaal/eerste taal.

De bevordering van het leren van talen is al geruime tijd een prioriteit voor de EU op het gebied van onderwijs. Nu moeten we handelen! In de huidige zeer dynamische werkomgeving kunnen we niet toestaan dat een gebrek aan talenkennis mobiliteit binnen de Unie of wereldwijd in de weg staat. De lidstaten moeten investeren in een verdere verbetering van het onderwijzen en leren van talen binnen de verplichte onderwijsregelingen.

Ecaterina Andronescu, Roemeens Minister van Onderwijs

Aanbeveling van de Raad inzake een alomvattende benadering van het onderwijzen en leren van talen, 17 april 2019

De ministers hebben ook een aanbeveling van de Raad aangenomen over stelsels voor kwaliteitsvolle voor- en vroegschoolse educatie en opvang. Het doel van de aanbeveling is de lidstaten te ondersteunen bij het verbeteren van de toegankelijkheid en kwaliteit van hun stelsels voor onderwijs en opvang voor jonge kinderen, met dien verstande dat de lidstaten zelf in de eerste plaats verantwoordelijk zijn op dit gebied.

Aanbeveling van de Raad betreffende stelsels voor kwaliteitsvolle voor- en vroegschoolse educatie en opvang, 24 april 2019

De Raad heeft conclusies aangenomen over de uitvoering van de aanbeveling van de Raad tot invoering van bijscholingstrajecten: nieuwe mogelijkheden voor volwassenen. In de conclusies wordt nota genomen van de geboekte vorderingen op nationaal niveau en worden de lidstaten opgeroepen om:

duurzame langetermijnmaatregelen voor bij- en omscholing van volwassenen vast te stellen

een samenhangende strategische aanpak vast te stellen voor het aanbieden van basisvaardigheden aan laaggeschoolde en/of laaggekwalificeerde volwassenen

de werkgevers, met name kleine en middelgrote ondernemingen, bewuster te maken van het belang van bij- en omscholing en van de beschikbare steunmechanismen voor de ontwikkeling van vaardigheden bij volwassenen.

Conclusies van de Raad over de uitvoering van de aanbeveling van de Raad tot invoering van bijscholingstrajecten: nieuwe mogelijkheden voor volwassenen, 26 april 2019

Op basis van een discussiestuk van het voorzitterschap hebben de ministers een oriënterend debat gehouden over "Bouwen aan de toekomst van Europa: de bijdrage van onderwijs en opleiding aan de versterking van de sociale samenhang". Doel van het debat was om na te denken over concrete toekomstige stappen in de ontwikkeling van de Europese onderwijsruimte tegen 2025, met bijzondere nadruk op het versterken van de sociale cohesie.

Bouwen aan de toekomst van Europa: de bijdrage van onderwijs en opleiding aan de versterking van de sociale cohesie, 6 mei 2019

Diversen

DiscoverEU

De Europese Commissie heeft verslag uitgebracht over de eerste resultaten van het "DiscoverEU"-initiatief.

DiscoverEU, 3 mei 2019

WorldSkills-competitie 2023

De Franse delegatie heeft de Franse kandidatuur als gastheer voor de WorldSkills-competitie in 2023 in Lyon gepresenteerd.

Franse kandidatuur als gastheer voor de WorldSkills-competitie in 2023, 24 april 2019

Onderwijstop

De Commissie heeft de ministers geïnformeerd over de tweede onderwijstop, die in september in Brussel zal plaatsvinden.

Onderwijstop, 14 mei 2019

Onderwijs en bestrijding van antisemitisme

De Commissie heeft de ministers geïnformeerd over twee projecten voor de bestrijding van antisemitisme.

Onderwijs en bestrijding van antisemitisme, 20 mei 2019

Werkprogramma van het aantredende Finse voorzitterschap

De Finse delegatie heeft haar prioriteiten voor jeugdzaken en onderwijs gepresenteerd.

Videobeelden van de Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 23 mei 2019, Brussel

23 mei 2019 - Cultuur en Sport

De Raad heeft conclusies over jonge creatieve generaties aangenomen. Daarin wordt onderkend dat er een meer strategische benadering van de participatie van jongeren en kinderen in de cultuur nodig is, en wordt gepleit voor maatregelen om een vlotte overgang van het onderwijsstelsel naar de arbeidsmarkt te bevorderen.

De toekomst van Europa hangt af van de jonge Europeanen. Maar zijn de jonge generaties voorbereid op de toekomst? Wij moeten meer doen dan hun onderwijs en opleiding verstrekken. Wij moeten hun creatief potentieel en hun kritisch denken vergroten. Kinderen en jongeren moeten een betere toegang hebben tot cultuur en moeten worden aangemoedigd deel te nemen aan culturele activiteiten, zodat zij beter kunnen omgaan met toekomstige uitdagingen. Op lange termijn zal dit de culturele en de creatieve sector een boost geven, en een positief effect hebben op de economie in het algemeen.

Valer-Daniel Breaz, Minister van Cultuur en Nationale Identiteit van Roemenië

Conclusies over jonge creatieve generaties, 10 mei 2019

Programma Creatief Europa 2021-2027 (achtergrondinformatie)

De ministers hebben ook conclusies aangenomen over verbetering van grensoverschrijdende verspreiding van Europese audiovisuele werken, met nadruk op coproducties. Daarin wordt onderkend dat de diversiteit aan talen en culturen in Europa een belangrijke troef is voor de Europese audiovisuele sector en worden maatregelen voorgesteld om een gunstig ecosysteem voor de ontwikkeling van coproducties te creëren.

Conclusies van de Raad over verbetering van grensoverschrijdende verspreiding van Europese audiovisuele werken, met nadruk op coproducties, 8 mei 2019

De Raad heeft aan de hand van een discussienota van het voorzitterschap een oriënterend debat gehouden over het thema "Van het bestrijden van desinformatie naar het herstellen van het vertrouwen van EU-burgers in de media".

Van het bestrijden van desinformatie naar het herstellen van het vertrouwen van EU-burgers in de media, 8 mei 2019

In het kader van de herziening van de resolutie van 2011 over vertegenwoordiging en voorafgaande coördinatie van de standpunten in de WADA-bijeenkomsten hebben de ministers een resolutie aangenomen over de vertegenwoordiging van de EU-lidstaten in het bestuur van het WADA en de voorafgaande coördinatie van de standpunten in de WADA-bijeenkomsten. In de resolutie wordt eraan herinnerd dat drie zetels in het bestuur van het WADA zijn toegewezen aan de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten.

Herziening van de resolutie van 2011 over vertegenwoordiging en voorafgaande coördinatie van de standpunten in de WADA-bijeenkomsten, 30 april 2019

De ministers hebben ook conclusies aangenomen over de toegang tot sport voor personen met een handicap. Het voornaamste doel van deze conclusies is de deelname van personen met een handicap aan sport in al zijn vormen te bevorderen, in lijn met de algemene doelstelling van het bevorderen van sociale inclusie, evenals de algemene beginselen en doelstellingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap.

Conclusies van de Raad van de Europese Unie en de vertegenwoordigers van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de toegang tot sport voor personen met een handicap, 2 mei 2019

De ministers hebben op basis van een discussienota van het voorzitterschap een openbaar debat gehouden over "Meer kinderen en jongeren doen deelnemen aan sport in het Europa van de 21e eeuw".

Meer kinderen en jongeren doen deelnemen aan sport in het Europa van de 21e eeuw, 3 mei 2019

Diversen

Nominatie van Veszprém voor Europese Culturele Hoofdstad 2023

De Hongaarse delegatie heeft informatie gegeven over het door de stad Veszprém ontwikkelde concept voor de titel "Europese Culturele Hoofdstad 2023".

Nominatie van Veszprém voor Europese Culturele Hoofdstad 2023, 25 april 2019

Resultaat van de ministeriële bijeenkomst in Parijs over cultureel erfgoed

De Raad is door het voorzitterschap ingelicht over de resultaten van de bijeenkomst van de Ministers van Cultuur en Europese Zaken die op 3 mei 2019 in Parijs plaatsvond, na de brand in de Notre‑Dame-kathedraal, die een groot verlies voor alle Europeanen betekende. Tijdens deze bijeenkomst, die gezamenlijk door Frankrijk en het Roemeense voorzitterschap werd voorgezeten, hebben de ministers verklaard een Europees netwerk van expertise inzake cultureel erfgoed te willen opzetten, dat op verzoek advies en steun moet verlenen als een lidstaat daar behoefte aan heeft.

Resultaat van de ministeriële bijeenkomst in Parijs over cultureel erfgoed (3 mei 2019), 17 mei 2019

De bijeenkomst vond op 3 mei 2019 plaats, na de brand in de Notre‑Dame-kathedraal in Parijs, die een groot verlies voor alle Europeanen betekende. Tijdens deze bijeenkomst, die gezamenlijk door Frankrijk en het Roemeense voorzitterschap werd voorgezeten, hebben de ministers verklaard een Europees netwerk van expertise inzake cultureel erfgoed te willen opzetten, dat op verzoek advies en steun moet verlenen als een lidstaat daar behoefte aan heeft.

Bijeenkomsten van het Wereldantidopingagentschap (WADA) (14-16 mei 2019, Montreal, Canada)

De vertegenwoordigers van de EU-lidstaten in het bestuur van het WADA hebben de Raad over de laatste bijeenkomsten van het WADA geïnformeerd.

Bijeenkomsten van het Wereldantidopingagentschap (WADA), 21 mei 2019

Werkprogramma van het aantredende Finse voorzitterschap

De Finse delegatie heeft haar prioriteiten voor jeugdzaken en onderwijs gepresenteerd.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3693

Brussel

22-23 mei 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden (toevoeging 1)

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst (22.05.2019) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst (23.05.2019) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers