President Jean-Claude Juncker and Mr Frans Timmermans receive Viorica Dăncilă, Prime Minister of Romania., Brussel - EU monitor

EU monitor
Maandag 17 februari 2020
kalender
Berlaymontgebouw in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 4 juni 2019 11:34
plaats Brussel, België
locatie Berlaymont (BERL) i Toon locatie
zender EbS
aanwezigen F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, J.C. (Jean-Claude) Juncker i, V.V. (Viorica) Dăncilă i e.a.
organisatie Europese Commissie (EC) i

Program:

11:34:08 Welcome and handshake

11:34:35 Exterior view (edit) of the Berlaymont building with the Romanian flag

11:55:10 More handshake


1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen i' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) i over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...