Kunst & het koloniale verleden, Amsterdam - EU monitor

EU monitor
Vrijdag 28 februari 2020
kalender
datum 11 juni 2019 19:30
plaats Amsterdam
locatie The Black Archives Zeeburgerdijk 19B Toon locatie
aanwezigen S. (Salima) Belhaj i e.a.
organisatie Democraten 66 (D66) i

Tweede Kamerlid Salima Belhaj, woordvoerder kunst en cultuur, organiseert op dinsdag 11 juni de avond 'Kunst en het koloniale verleden: Van maatschappelijk debat naar politieke verantwoordelijkheid'.

De discussie over de teruggave van roofkunst is op dit moment vol in de aandacht. Daarnaast vindt D66 het belangrijk dat de aandacht en bewustwording voor ons culturele, koloniale verleden zowel politiek als breder in de maatschappij groter wordt. Niet alleen als er incidenten zijn, maar een bredere fundamentele discussie en verandering van perceptie. De avond zal bestaan uit twee gesprekken en een intermezzo, onder leiding van Vincent Verkoelen.

In het eerste deel van de avond gaat het over ‘recht doen aan ons verleden’, met als gasten Martine Gosselink (hoofd van de afdeling Geschiedenis Rijksmuseum; specialisme beeldcultuur van het overzeese en koloniale verleden) en Lea van der Vinde (werkzaam bij het Mauritshuis; conservator van de tentoonstelling Bewogen beeld - Op zoek naar Johan Maurits).

Als intermezzo wordt de muziekclip Apeshit van Beyoncé en Jay-Z besproken en gerecenseerd onder leiding van Wieteke van Zeil (journalist, kunsthistoricus en cultuurcriticus) die door middel van haar cultuurbeschouwingen cultuur en geschiedenis verbindt aan de actualiteit.

Het tweede deel gaat over hedendaagse representatie van diversiteit in de kunst, waarover Imara Limon (curator Amsterdam Museum) en Mitchell Esajas van de Black Archives over in gesprek zullen gaan. Ook zal het gaan over waarom het zo langzaam gaat m.b.t. (culturele) diversiteit in de kunst en zichtbaarheid van koloniale geschiedenis in de kunst.

Waar: The Black Archives, Zeeburgerdijk 19B in Amsterdam

Wanneer: dinsdag 11 juni 2019

Hoe laat: 19:30 - 21:30 uur

Vooraf kan, op eigen gelegenheid, deelgenomen worden aan een rondleiding door de Black Archives. Deze rondleiding start om 18.30 (kosten: 7 euro).

Aansluitend is er een borrel en kan er aan de bar worden nagepraat. Meld je aan via j.homan@tweedekamer.nl. Toegang is gratis.

11 juni

19:30 uur

The Black Archives

Zeeburgerdijk 19B

Amsterdam


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De functie van partijleider is sinds het vertrek van Alexander Pechtold i vacant. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i. De huidige partijvoorzitter is Anne-Marie Spierings i.

D66 haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 i 19 zetels, een winst van zeven zetels ten opzichte van het resultaat bij de verkiezingen in september 2012. De partij heeft zeven zetels in de Eerste Kamer.

2.

Meer over...