Hoogtepunten plenaire vergadering: nieuwe Commissievoorzitter, voorzitterschappen van de Raad en mensenrechten - EU monitor

EU monitor
Donderdag 24 september 2020
kalender

Hoogtepunten plenaire vergadering: nieuwe Commissievoorzitter, voorzitterschappen van de Raad en mensenrechten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 19 juli 2019.

Access to video: 5 cijfers uit Straatsburg

(Duur van de video:00:59)

Parlementsleden verkozen Ursula von der Leyen i als Commissievoorzitter, bespraken het werk van de voorzitterschappen van de Raad i in 2019 en evalueerden mensenrechtenkwesties.

Tijdens de tweede plenaire vergadering van juli werd de voormalige Duitse minister van defensie, Ursula von der Leyen, verkozen tot eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. 383 Parlementsleden steunden haar kandidatuur bij een geheime stemming op dinsdagavond.

In de zomer zal Von der Leyen haar team van commissarissen vormen. De kandidaat-commissarissen moeten hun geschiktheid voor de posten bewijzen aan de parlementaire commissies. De commissarissen moeten goedgekeurd worden voor de plenaire vergadering in oktober. Het Parlement zal tijdens deze vergadering stemmen over de goedkeuring van de Europese Commissie in het geheel.

De Finse premier, Antti Rinne, schetste de prioriteiten van het nieuwe EU-voorzitterschap op woensdagochtend. Op de agenda staat onder andere klimaatactie, versterking van het concurrentievermogen en verbetering van de veiligheid.

Het uittredende EU-voorzitterschap van Roemenië werd de dag ervoor besproken door de Parlementsleden en de Roemeense premier Viorica Dăncilă.

Access to video: Nieuwe Commissievoorzitter: Ursula von der Leyen

(Duur van de video:03:12)

Woensdag botsten de Parlementsleden in een debat over humanitaire hulp op de Middellandse Zee. Het debat betrof de verzoening tussen morele plicht, het redden van mensen in nood, het beheersen van migratiestromen naar Europa en het stoppen van mensensmokkelaars.

De omvang en samenstelling van de delegaties van het Parlement werden op woensdag vastgesteld. Delegaties onderhouden banden met Parlementsleden die afkomstig zijn uit landen buiten de EU. Hun doel is het buitenlands beleid van de EU te ondersteunen en de kernwaarden van de EU te promoten, waaronder vrijheid, democratie en respect voor mensenrechten.

Afgelopen donderdag bespraken de Parlementsleden een reeks mensenrechtenkwesties van over de hele wereld, waaronder de aanhoudende protesten in Hongkong, de gespannen situatie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens en de manier waarop de Russische autoriteiten milieuactivisten en politieke gevangenen uit Oekraïne behandelen.

Het Parlement heeft donderdag ook een verklaring aangenomen betreffende Venezuela, waarin de bezorgdheid wordt uitgesproken over de verslechterende situatie in het land en ter veroordeling van het geweld en onderdrukking dat daar plaats vindt

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190711STO56848

Gecreëerd: 19-07-2019 - 10:46