Verhofstadt: “We zullen de brexit-deal alleen accepteren nadat het VK het zelf goedkeurt” - EU monitor

EU monitor
Vrijdag 25 september 2020
kalender

Verhofstadt: “We zullen de brexit-deal alleen accepteren nadat het VK het zelf goedkeurt”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 23 oktober 2019.

Een ordelijke brexit is nodig om een terugkeer van geweld te vermijden in Ierland, volgens Guy Verhofstadt i (Renew Europe i, België).

De brexit-coördinator van het Europees Parlement i stond ons te woord in Straatsburg tijdens een Facebook live sessie. Het terugtrekkingsakkoord werd de voorbije weken onderhandeld door de EU i en het VK, maar wacht nog op goedkeuring van het Parlement voordat het werkelijk van kracht kan gaan.

Verhofstadt zei dat het akkoord met de Johnson-regering de principes en waarden van de EU respecteert: “Het waarborgt de Europese interne markt, het vermijdt een grens in Ierland omdat de controles buiten het grondgebied van het eiland zelf zullen gebeuren en de meeste EU-regels zullen nog steeds toegepast worden in Noord-Ierland. Dat was erg belangrijk, want we willen geen situatie in Ierland die een grens creëert. Onmiddellijk nadat je een grens trekt op het eiland, zou het geweld dat we in het verleden gezien hebben terugkomen.”

Desalniettemin, voordat het Europees Parlement over het akkoord kan stemmen, moet het eerst goedgekeurd worden door het VK. Verhofstadt zei: “We hebben goedkeuring van het Britse Parlement nodig. Wanneer dat gebeurd is, komt de beslissing terug naar het Europees Parlement. Wij zullen dan het akkoord onderzoeken en uiteindelijk onze goedkeuring geven.”

Het is essentieel dat de rechten van EU-burgers in het VK gegarandeerd worden aangezien er [in het VK] enkele miljoenen EU-burgers wonen, zei Verhofstadt. Verder zei hij dat er nog een aantal problemen waren. Bijvoorbeeld, het VK steunt EU-burgers onvoldoende met het nodige papierwerk. “Er zijn veel mensen die niets vragen omdat ze geen idee hebben van de procedures en daardoor riskeren om gedeporteerd te worden.”

Tijdens de live sessie drongen verscheidene kijkers er bij de EU op aan om geen uitstel meer toe te staan. Verhofstadt zei hierover: “Het ergste scenario is een no-deal. Dat zou een catastrofe zijn, niet alleen voor het VK, maar ook voor onze bedrijven en burgers. Ik hoop dat er geen uitstel komt en dat het akkoord eenvoudig blijft. Als het Britse Parlement tijdens de komende dagen of weken tot een akkoord komt, kunnen we ons werk doen en kan alles misschien voor de 31ste [oktober] klaar zijn.”

“Moest het VK het huidige voorstel weigeren, dan kan uitstel alleen gegeven worden onder speciale omstandigheden,” zei Verhofstadt. “In dat laatste geval zou uitstel bijvoorbeeld mogelijk zijn met duidelijke aanwijzingen voor een uitweg uit deze crisis. Dat wil zeggen dat ze in het VK een beslissing moeten nemen, mogelijk over verkiezingen of over een tweede referendum. Wat we niet zullen doen, is zinloos uitstel geven. Ze moeten zelf over een uitweg beslissen.”

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191017STO64561