Verklaring van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de vreedzame revolutie van 9 november 1989

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 8 november 2019.

Toen de mensen in het najaar van 1989 de straat op gingen, riskeerden zij hun eigen vrijheid om vrijheid voor allen te bereiken. Hun moed bracht muren tot instorten, hun eensgezindheid was een inspiratie voor Europa en de wereld, en hun vreedzame revolutie schreef geschiedenis. Zij heelden dit voorheen door de oorlog verdeelde continent en brachten geschiedenis en geografie weer met elkaar in overeenstemming.

De mensen hebben geschiedenis gemaakt in plaats van haar alleen maar mee te maken.

Een hele generatie jonge Europeanen heeft daardoor nooit iets anders gekend dan een leven in vrede en vrijheid - een Europa, waarin wij over de grenzen heen kunnen reizen, leven en liefhebben.

Mij persoonlijk zal die 9e november ook altijd bijblijven. Na een ernstig auto-ongeluk en drie weken in coma werd ik op 9 november 1989 wakker en zag de beelden van de val van de muur op televisie. Het was een onbeschrijfelijk gevoel, een mijlpaal in de wereldpolitiek en het begin van een nieuwe levensfase - voor ons Europese continent en voor mij persoonlijk.

9 november 1989 blijft een groots moment voor Europa. Tegelijkertijd moeten wij nu, net zo vastberaden als de mensen toen, pal staan voor een vrije en democratische samenleving in Europa.

STATEMENT/19/6242