Verordening 2019/2234 - Maatregelen voor de uitvoering en de financiering van de algemene begroting van de Unie in 2020 in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 30 december 2019 gepubliceerd en is op 31 december 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU, Euratom) 2019/2234 van de Raad van 19 december 2019 houdende maatregelen voor de uitvoering en de financiering van de algemene begroting van de Unie in 2020 in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU, Euratom) 2019/2234 of 19 December 2019 on measures concerning the implementation and financing of the general budget of the Union in 2020 in relation to the withdrawal of the United Kingdom from the Union
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2019/2234
Origineel voorstel COM(2019)461 NLEN
Celex-nummer i 32019R2234

3.

Key dates

Document 19-12-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 30-12-2019; PB L 336 p. 1-9
Inwerkingtreding 01-01-1001; Toepassing zie art 10
31-12-2019; in werking datum publicatie +1 zie art 10
Einde geldigheid 31-12-9999; zie art. 10

4.

Wettekst

30.12.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 336/1

 

VERORDENING (EU, Euratom) 2019/2234 VAN DE RAAD

van 19 december 2019

houdende maatregelen voor de uitvoering en de financiering van de algemene begroting van de Unie in 2020 in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 352,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 203,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verenigd Koninkrijk heeft op 29 maart 2017 kennisgegeven van zijn voornemen om zich uit de Unie terug te trekken op grond van artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). De Verdragen zullen niet meer van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk met ingang van de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na de kennisgeving, d.w.z. met ingang van 30 maart 2019, tenzij de Europese Raad met instemming van het Verenigd Koninkrijk met eenparigheid van stemmen tot verlenging van die termijn besluit. De termijn is tweemaal verlengd door de Europese Raad, laatstelijk bij Besluit (EU) 2019/584 van de Europese Raad (2), waarbij deze termijn is verlengd tot en met 31 oktober 2019. Zonder terugtrekkingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk en een nieuwe verlenging van de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn moet in verband met de financiële verplichtingen die voortvloeien uit het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Unie een financiële regeling worden vastgesteld in een toekomstige internationale overeenkomst tussen de Unie en het Verenigd Koninkrijk.

 

(2)

Deze verordening laat de respectieve verplichtingen van de Unie en het Verenigd Koninkrijk die voortvloeien uit de volledige periode van lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Unie, onverlet.

 

(3)

Bij Verordening (EU, Euratom) 2019/1197 van de Raad (3) zijn regels vastgesteld voor de betrekkingen tussen de Unie enerzijds en het Verenigd Koninkrijk en zijn begunstigden anderzijds inzake de financiering en de uitvoering van de algemene begroting van de Unie (“de begroting”) in 2019. Nu moeten er regels worden vastgesteld voor de betrekkingen tussen de Unie enerzijds en het Verenigd Koninkrijk en zijn begunstigden anderzijds, onder meer inzake de financiering en de uitvoering van de begroting in 2020.

 

(4)

Voor de vaststelling van de maatregelen inzake de financiering en de uitvoering van de begroting in 2020 in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder terugtrekkingsakkoord voorzien de Verdragen uitsluitend in de bevoegdheden op grond van artikel 352 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) en artikel 203 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

 

(5)

Het Verenigd Koninkrijk en personen en entiteiten die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd, nemen deel aan een aantal programma’s of acties van de Unie op grond van het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Die deelname is gebaseerd op overeenkomsten met het Verenigd Koninkrijk of personen of entiteiten die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd of op besluiten ten gunste van het Verenigd Koninkrijk of personen of entiteiten die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd, die juridische verbintenissen vormen.

 

(6)

Voor veel van die overeenkomsten en besluiten vereisen de subsidiabiliteitsregels dat de begunstigde een lidstaat of een in een lidstaat...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.