Besluit 2020/135 - Sluiting van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en Euratom

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 31 januari 2020 gepubliceerd en is op 30 januari 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/135 van de Raad van 30 januari 2020 betreffende de sluiting van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/135 of 30 January 2020 on the conclusion of the Agreement on the withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union and the European Atomic Energy Community
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/135
Origineel voorstel COM(2018)834 NLEN
Celex-nummer i 32020D0135

3.

Key dates

Document 30-01-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 31-01-2020; PB L 29 p. 1-6
Inwerkingtreding 30-01-2020; in werking datum document zie art 8
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

31.1.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 29/1

 

BESLUIT (EU) 2020/135 VAN DE RAAD

van 30 januari 2020

betreffende de sluiting van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie

(Voor de EER relevante tekst)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 50, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring door het Europees Parlement,

Gezien het advies van de Europese Centrale Bank,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 21 oktober 2019 heeft de Raad Besluit (EU) 2019/1750 (1) tot wijziging van Besluit (EU) 2019/274 (2) betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (het “akkoord”), vastgesteld.

 

(2)

Het akkoord moet namens de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie worden goedgekeurd.

 

(3)

Wanneer in dit besluit wordt verwezen naar de Unie moet daaronder eveneens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie worden verstaan.

 

(4)

Op de datum van inwerkingtreding van het akkoord verliezen alle leden van instellingen, organen en instanties van de Unie die werden aangesteld, benoemd of verkozen in het kader van het lidmaatschap van de Unie van het Verenigd Koninkrijk automatisch hun mandaat als gevolg van de terugtrekking.

 

(5)

Het is passend de voorwaarden vast te stellen voor de vertegenwoordiging van de Unie in het Gemengd Comité en de gespecialiseerde comités die bij het akkoord worden ingesteld. Overeenkomstig artikel 17, lid 1, VEU, dient de Commissie de Unie te vertegenwoordigen en de standpunten van de Unie in te nemen die door de Raad overeenkomstig de Verdragen worden vastgesteld. De Raad dient zijn beleidsbepalende en coördinerende taken als bedoeld in artikel 16, lid 1, VEU uit te oefenen door de standpunten vast te stellen die namens de Unie in het Gemengd Comité en in de gespecialiseerde comités moeten worden ingenomen. Indien bovendien het Gemengd Comité wordt verzocht om handelingen met rechtsgevolgen vast te stellen, dienen de namens de Unie in het Gemengd Comité in te nemen standpunten te worden vastgesteld in overeenstemming met de procedure van artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Zes maanden voordat artikel 5 van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland bij het terugtrekkingsakkoord van toepassing wordt, worden de voorwaarden voor deelname door lidstaten aan de vergaderingen van het Gemengd Comité en de gespecialiseerde comités opnieuw bezien, rekening houdend met de aldus ontstane nieuwe situatie.

 

(6)

Er wordt aan herinnerd dat in de notulen van de Europese Raad van 25 november 2018 verschillende verklaringen zijn opgenomen. Volgens de Verklaring betreffende het terugtrekkingsakkoord en de politieke verklaring zal de Raad, indien het standpunt dat de Unie in het Gemengd Comité moet innemen betrekking heeft op de verlenging van de overgangsperiode, handelen overeenkomstig de richtsnoeren van de Europese Raad, en zal bij besluiten over de verlenging van de overgangsperiode in aanmerking worden genomen of het Verenigd Koninkrijk zijn verplichtingen uit hoofde van het akkoord en de protocollen bij dat akkoord naleeft. In de hogergenoemde notulen van de Europese Raad zijn nog twee andere verklaringen van de Europese Raad en van de Commissie opgenomen: een interpretatieve verklaring over artikel 184 van het terugtrekkingsakkoord en een verklaring over de territoriale werkingssfeer van de toekomstige...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.