Brief regering; Uitvoering van de gewijzigde motie Van der Lee c.s. inzake de lidstaatopties in richtlijnen (34808-19) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Deze brief is onder nr. 2847 toegevoegd aan dossier 22112 - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie; Brief regering; Uitvoering van de gewijzigde motie Van der Lee c.s. inzake de lidstaatopties in richtlijnen (Kamerstuk 34808-19)
Document­datum 18-02-2020
Publicatie­datum 19-02-2020
Nummer KST221122847
Kenmerk 22112, nr. 2847
Commissie(s) Europese Zaken (EU)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

22 112

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2847

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 februari 2020

Met verwijzing naar mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg EU-informatievoorziening van 15 januari jl. bericht ik u over de uitvoering van de gewijzigde motie van het lid Van der Lee c.s. inzake de lidstaat-opties in richtlijnen (Kamerstuk 34 808, nr. 19).

In de gewijzigde motie van het lid Van der Lee c.s. constateerde Uw Kamer dat bij de implementatie van Europese richtlijnen in Nederlandse wetgeving vaak geen volledig overzicht voorhanden is van de wijze waarop andere EU-lidstaten omgaan met «lidstaatopties». In bepaalde richtlijnen wordt lidstaten namelijk de mogelijkheid geboden om bijvoorbeeld bij de omzetting in nationale wetgeving te kiezen voor variant A of variant B. Dit heten de zgn. «lidstaatopties». De Kamer zou graag inzicht willen hebben in de keuze die lidstaten maken voor de verschillende varianten. Aangezien deze keuzes van lidstaten door de Europese Commissie niet worden bijgehouden, werd het kabinet gevraagd zich hiervoor in te zetten en de Commissie te vragen transparant te maken voor welke optie lidstaten in bepaalde richtlijnen hebben gekozen.

Uit gesprekken met de Europese Commissie is inderdaad gebleken dat de gekozen opties door de lidstaten niet structureel door de Commissie worden bijgehouden. Wel kan de Commissie in geval van een specifiek verzoek in een wetgevingsdossier de lidstaatopties verzamelen en verstrekken.

Wel wordt door lidstaten in EURLEX in toenemende mate een verwijzing opgenomen naar de nationale wetgeving, waarmee inzicht komt in de door een lidstaat gekozen optie bij implementatie. Echter dit gebeurt niet structureel en doorgaans in de eigen taal. Hiermee is deze informatie dus lastig toegankelijk en geeft geen volledig beeld. De Commissie is zich bewust van dit probleem en is voornemens toe te werken naar volle-

kst-22112-2847 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

digheid in EUR-lex1, zodat met 1 druk op de knop de gekozen lidstaatoptie waarvoor een LS gekozen heeft duidelijk is. Echter zover is het op dit moment nog niet.

Het kabinet zal er derhalve bij de Commissie op blijven aandringen om het voornemen tot volledigheid van EUR-lex te realiseren zodat helderheid komt t.a.v. de lidstaatopties waarvoor lidstaten hebben gekozen bij de implementatie van richtlijnen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

1 https://eur-lex.europa.eu/homepage.html

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 22 112, nr. 2847 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.