Brief regering; Videoconferentie Europese Raad d.d. 17 maart 2020 inzake COVID-19 - Europese Raad

Deze brief is onder nr. 1526 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding en dossier 21501-20 - Europese Raad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Europese Raad; Brief regering; Videoconferentie Europese Raad d.d. 17 maart 2020 inzake COVID-19
Document­datum 17-03-2020
Publicatie­datum 20-03-2020
Nummer KST21501201526
Kenmerk 21501-20; 25295, nr. 1526
Commissie(s) Europese Zaken (EU)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

21 501-20 25 295

Nr. 1526

Europese Raad Infectieziektenbestrijding

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 maart 2020

Op 16 maart heeft Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad (ER), besloten tot een videoconferentie met de leden van de ER om te spreken over de maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus.

De videoconferentie zal plaatsvinden op 17 maart om 17.00u. Er ligt geen formele agenda voor, maar de leden van de ER zullen naar verwachting spreken over de opvolging van hun discussie tijdens de videoconferentie op 10 maart jl. Die discussie ging vooral in op: 1) maatregelen die lidstaten nemen; 2) de coördinerende rol van de Europese Commissie ten aanzien van medische hulpmiddelen; 3) onderzoek; en 4) economische maatregelen om de gevolgen van COVID-19 in te dammen.

Ook zal tijdens de videoconferentie van de leden van de ER een voorstel voor een gecoördineerd besluit1 voorl5iggen tot tijdelijke beperking van reizen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK). Het gaat om een restrictie voor alle niet-essentiële reizen vanuit derde landen met als doel de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. De Europese Commissie stelt voor dat deze maatregel in eerste instantie 30 dagen van kracht is, waarbij elke eventuele verlenging moet worden beoordeeld op basis van verdere ontwikkelingen. De Commissie stelt een aantal belangrijke uitzonderingen voor op de reisbeperking, waaronder inwoners uit het Schengengebied en hun familie of mensen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie te bezoeken. Ook grenswerkers en mensen die werkzaam zijn in de zorg, in het transport van goederen, diplomaten, militairen en personeel van internationale en humanitaire organisaties worden uitgezonderd. Doorgang wordt verleend aan mensen in transit. Ten slotte kan een uitzondering gemaakt worden op humanitaire gronden. Deze uitzonderingscategorieën hebben als doel de negatieve effecten van de restrictie te minimaliseren. Het kabinet acht het van

1 Zie de mededeling van de Commissie van 16 maart 2020 «COVID-19: Temporary Restriction on Non-Essential Travel to the EU», COM(2020) 115 final i.

kst-21501-20-1526 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

belang dat de Commissie maatregelen met betrekking tot de binnen- en buitengrenzen coördineert omdat een coherente, uniforme aanpak de meeste toegevoegde waarde levert. Daarnaast heeft de Commissie op 16 maart jl. richtsnoeren2 gepubliceerd waarin de (juridische) kaders worden aangegeven voor de uitvoering van de grenscontroles aan de buiten- en binnengrenzen en medische checks alsmede de informatievoorziening aan de reizigers en de transport van goederen. De maatregel met betrekking tot de reisbeperkingen die de Commissie voorstelt in aanvulling op de richtlijnen van de Commissie is in lijn met dit uitgangspunt. Daarnaast benadrukt het kabinet dat deze maatregelen proportioneel dienen te zijn. Nederland heeft een positieve grondhouding ten opzichte van zowel de richtsnoeren als de mededeling en het voorgestelde gecoördineerde besluit.

Het kabinet zal daarnaast opnieuw het belang van gezamenlijk EU-optre-den en van het identificeren van gezamenlijke maatregelen benadrukken. Het kabinet verwelkomt dat de Commissie daartoe inmiddels op 13 maart een pakket economische maatregelen heeft gepresenteerd. Een appreciatie daarvan zal uw Kamer spoedig toegaan. Ook verwelkomt het kabinet het statement van de Eurogroep van 16 maart, waarin de Eurogroep een gecoördineerde beleidsreactie is overeengekomen en heeft aangekondigd alle benodigde maatregelen te zullen nemen om economische groei en werkgelegenheid te ondersteunen.3, 4 Deze duidelijke boodschap van de Eurogroep is aanvullend op nationaal beleid van lidstaten en de aangekondigde maatregelen van de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en de Europese Centrale Bank.

Er zijn geen schriftelijke conclusies voorzien. De heer Michel zal mogelijk mondelinge conclusies trekken. Eventuele formele besluiten zullen in de komende periode worden uitgewerkt, waaronder tijdens de Europese Raad van 26-27 maart aanstaande. Uw Kamer zal hierover via reguliere kanalen worden geïnformeerd.

Middels deze brief hoop ik uw Kamer, mede namens de MinisterPresident, voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

2    Zie de richtsnoeren van de Commissie van 16 maart 2020: «COVID-19 Guidelines for border management measures to protect health and ensure the availability of goods and essential services», C(2020) 1753 final.

3    De Minister van Financiën zal, zoals gebruikelijk, een separaat verslag van de Eurogroep aan uw Kamer sturen met verdere toelichting.

4    https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/03/16/statement-on-covid-19-economic-policy-response/

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 21 501-20, nr. 1526 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.