Buitengewone plenaire EP-sessie van april over de Covid-19-maatregelen van de EU - EU monitor

EU monitor
Zaterdag 4 juli 2020
kalender

Buitengewone plenaire EP-sessie van april over de Covid-19-maatregelen van de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 16 april 2020.

Parlementsvoorzitter Sassoli i betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers van Covid-19 en bedankte de zorgverleners en betrokken burgers.

Voorzitter Sassoli bedankte al diegenen die zich tijdens de coronacrisis opofferen om andere mensen te helpen en zei: "De menselijkheid van onze burgers is onze grootste troef". Het werk van de zorgverleners is essentieel in deze strijd, zei de voorzitter, en hij voegde eraan toe dat ze al onze steun, bewondering en dankbaarheid verdienen voor het werk dat ze doen en voor de vrijgevigheid die ze tonen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

Hij bedankte al degenen die zich actief inzetten, waaronder boeren en vissers, communicatie-experts en supermarktpersoneel, en die blijk geven van discipline en verantwoordelijkheidszin. Hij heeft ook alle burgers die de preventieve maatregelen respecteren, boodschappen doen voor de ouderen en zorgen voor de meest kwetsbaren bedankt.

Het Parlement i heeft de autoriteiten in Brussel, Luxemburg en Straatsburg toestemming gegeven om de parlementsgebouwen te gebruiken voor noodhulp. "Wij zijn de steden die ons onderdak bieden dankbaarheid verschuldigd", voegde hij eraan toe.

De voorzitter bedankte de leden en het personeel van het Parlement voor het ontwikkelen van nieuwe werkmethoden en benadrukte dat de democratie nog steeds functioneert. De EU i-instellingen blijven hun taken volledig uitvoeren om te voorzien in de behoeften van de burgers en de lidstaten, tijdens deze crisis en daarna, aldus de voorzitter, om een bijdrage te leveren aan de wereldwijde reactie op het Coronavirus.

De EU ondersteunt de gezondheidsstelsels en zorgt ervoor dat essentiële medische hulpmiddelen beschikbaar worden gesteld, financieert onderzoek, helpt banen te behouden, steunt gezinnen en de meest kwetsbare groepen, en biedt hulp aan boeren, vissers en bedrijven.

De Europarlementariërs debatteren en stemmen vandaag over een resolutie aangaande een gecoördineerde EU-respons in de strijd tegen de Covid-19-pandemie en de gevolgen ervan, inclusief een geordende exitstrategie uit de lockdown.

Wijzigingen in de agenda

De buitengewone vergadering van april vindt plaats op donderdag 16 en vrijdag 17 april.

De herziene kalender van het Parlement is hier te vinden.

De wijzigingen in de agenda met tien extra urgentieprocedures en het tijdschema voor de stemmingen vindt u hier.